Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 31. 10:53, szerda | Helyi
Forrás: Pápa-ma

Pápai huszárok Bécsben

Pápai huszárok Bécsben

Szent István király emlékére megrendezett ünnepségen vettek részt a pápai huszárok.

A Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség minden évben augusztus utolsó szombatján emlékezik meg első szent királyunkról. 1986 óta immár hagyományosan, az egész Kárpát-medencei, valamint a távolabb élő magyarság képviselői a magyarokhoz ezer szállal kötődő, bécsi Szent István dómban gyűlnek össze, hogy egy szentmise keretében együtt emlékezzenek Szent István királyra.
Idén múlt szombaton tartották a nagy látványosságnak számító, ezreket vonzó szertartást, melyen a Pápai Huszáregyesület is részt vett. A Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred emlékét méltón ápoló hagyományőrzők díszőrsége díszsorfalat állt az eseményen. Az ünnepség részt vett, többek között, különböző országokból 28, népi viseletbe öltözött magyar nemzetiségű csoport is. A misét Kiss Barnabás atya, észak-amerikai magyar főlelkész mutatta be. A prédikációt Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus püspök mondta. A szentmisére Felvidékről, Magyarországról, Ausztriából és Erdélyből számos zarándok érkezett. Az ünnepi misén részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, Ausztriában élő magyarok szervezeteinek képviselői és Habsburg Mihály, a júliusban elhunyt Habsburg Ottó legidősebb fia is. A szertartás végén a Szent István karereklyét a Pápai Huszáregyesület és a soproni hagyományőrzők részvételével, ünnepélyes kísérettel vitték át a Máriapócsi Oltárához. Az I. Istvánnak tulajdonított csontereklyét a dóm kincstárában, aranyozott bronzból készült ereklyetartóban őrzik, amelynek a tetején a magyar korona kicsinyített másolata látható. Az ünnepség magyar néptánc és népdal bemutatóval folyatódott a katedrális, illetve az érseki palota udvarán.  

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.