Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. December 27. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: EpVE

»Óriások vállán állunk«

»Óriások vállán állunk«

„»Óriások vállán állunk« – mondta az egykori kiváló angol tudós, Isaac Newton. Minden nemzetnek vannak nagy egyéniségei, hősei, szentjei, jelképei. Nekünk, magyaroknak különösen sok ilyenfajta példakép adatott a múltban.

Büszkén tekinthetünk a régmúlt szabadságért, emberibb, élhetőbb hazáért küzdöttjeire; az életüket és vérüket áldozottakra, valamint a közelmúlt megpróbáltatásainak még itt, közöttünk élő bátraira. Manapság – jelenlegi értékhígult világunkban – különösen időszerű felidézni a tegnapok ilyen-olyan személyiségeinek erőfeszítéseit, teljesítményeit. Számomra, egy kis vidéki, kutakodó lokálpatrióta, »hagyományápoló« számára különösen fontosak az ilyen »óriások«, példaképek, példaadók.

Nemrégiben döbbentem rá, miután Elsősorban pápai Városbarát Egyletem néhány önkéntesével egy igen lélekemelő látogatást tettem a marcalgergelyi evangélikus templomban – Kerecsényi őseim templomában –, hogy az elmúlt bő két évtized során, helytörténeti-honismereti dolgaim folytán hány és hány olyan kivételes élettörténetet elevenítettem fel, akiknek sorsa, munkássága, harca, tanúsága konkrétan nemcsak a nemzet, a haza, de a magyar evangélikusság hit-közösségéhez is kapcsolódott, történetébe is beleágyazódott…”

Kerecsényi Zoltán „Óriások vállán állunk” című írása
(az Elsősorban pápai Városbarát Egylet /EpVE/
2021. december 27-i Hírleveléből),
teljes terjedelmében innen érhető el!

A nyitó- és az alábbi képen: A marcalgergelyi evangélikus templom előtt 25 esztendeje, 1996 óta – a honfoglalás 1100. évfordulója óta – álló millecentenáriumi emlékmű. A fából faragott emlékművön Petőfi Sándor költő, forradalmár, egykori pápai diák „Nemzeti dalának” részlete olvasható: „Hol sírjaink domborulnak, / Unokáink leborulnak…” Az EpVE 2021. október 20-i „kulturális őrjáratának” résztvevői Kerecsényi Zoltán vezetésével ezen emlékjelnél hajtottak fejet.

(Forrás: EpVE-Hírlevél,
2021. december 27.,
fotók: EpVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.