Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 19. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mániás depressziót jelezhet előre a gyerekek dühkitörése?

Mániás depressziót jelezhet előre a gyerekek dühkitörése?

A gyerekek folytonos dühkitörése, önmaga földhöz vágása, csapkodása nem biztos, hogy csupán hiszti, sokkal inkább betegség: az indulati diszregulációs zavar mellett a későbbi mániás depresszió előjele lehet - írja a Fox News az új amerikai mentális zavarokat osztályozó kézikönyv, a DSM-5 alapján.

A viselkedés betegségként való definiálása az ellenzők szerint ez 'normális' gyerekkori viselkedést is betegségként kezeli. Támogatói szerint azért érdemes a túlzott hisztis, dühkitöréses állapottál már fiatal gyermekkorban foglalkozni, mert később súlyosabb pszichiátriai problémákhoz vezethet. A bipoláris zavar gyerekkori diagnosztizálása viszont rengeteg vitát szült.

A pszichiáterek szerint a gyermekkori dühkitörések a bipoláris zavar előjelei lehetnek, ahol a mániás állapot gyermekeknél ingerlékenység formájában jelenik meg. Mivel azonban nem mindig van náluk észrevehető epizódja az ingerlékeny állapotnak, sokszor félrediagnosztizálják őket. Ennek lehet az oka, hogy Amerikában 1994 és 2003 között megnegyvenszereződött a mániás depresszióval diagnosztizált betegek száma, holott nem minden tünet mögött állt fenn a betegség.

A mániás depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszereknek pedig számtalan mellékhatása lehet, ami gyermekeknél még veszélyesebb: ilyen a súlygyarapodás, ebből kifolyólag a cukorbetegség, szívbetegség az élet későbbi szakaszában.

Ezért az új DSM-5 bevezet egy új betegséget is, amelynek neve indulati diszregulációs zavar diszfóriával. Ez ellensúlyozná a bipoláris zavarral diagnosztizáltak számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.