Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

A közlemény szerint a díjat ünnepélyes keretek között Bécsben adták át május 1-jén.

A SozialMarie díj azokat a közép-európai, jövőnket formáló társadalmi innovációkat jutalmazza, amelyek a társadalmi kihívásokra új megközelítésekkel, másokat ösztönözve kínálnak megoldásokat.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programja nemzetközi szakértők értékelése után 288 - Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából érkezett - pályázat közül lett a harmadik.

A közleményben olvasható méltatás szerint a szentendrei skanzen kezdeményezése "újra értelmezi a múzeumok szerepét a demencia kezelésének kontextusában és olyan foglalkozásokat szervez, amelyek serkentik a kognitív képességeket és terápiás előnyökkel járnak". A művészet gyógyító erejével a program támogatja a demencia által érintetteket, egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva - olvasható a tájékoztatóban.

A Skanzen demencia foglalkozása az idősek fiatalkorát idézi meg. A helyszín, a foglalkozásvezetők öltözéke is az ötvenes és hetvenes évek közötti időszakra koncentrál, korabeli tárgyakkal kiegészülve.

A szabad beszélgetéseken a tárgyakhoz kötődő érzelmek, emlékek elevenednek meg. A tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy minél több érzékszervre hatást gyakoroljon. A kínált forró italt korabeli bögréből fogyasztják el a résztvevők, a cukortartó látványa, a kiskanál felidézi fiatalságukat, a korban készült parfüm illatának hatására pedig elfelejtett emlékek jutnak eszükbe - áll a közleményben.

Fotó: Szentendre.hu

Címkék: Skanzen, Szentendre

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.