Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2011. Június 01. 11:06, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Gyurcsány Pápán járt!

Gyurcsány Pápán járt!

Az Orbán-kormány egy esztendeje a túlzott remények és a keserű kiábrándulások, kijózanodások éve lett - mondta Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón kedden Pápán. A folytatáshoz kattintson a címre.

A volt miniszterelnök szerint az egészségügyben dolgozók átlagos reáljövedelme közel 20 százalékkal, a tanároké 10 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, noha nem ezt ígérték nekik. Hozzátette: a rendvédelmi dolgozók közösen egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy az ígéreteinek legalább a minimumát tartsa be.
Az egyszeri és nagyarányú adócsökkentésből az lett, hogy mindazok, akiknek a havi jövedelme kevesebb, mint 290 ezer forint, és nincs az eltartásukban 20 évnél fiatalabb gyermek, azoknak a jövedelmük csökkent. Több mint egymillió ilyen munkavállaló van - mondta a volt kormányfő.
Véleménye szerint a kormány nem tudja kezelni a tavalyi, elhibázott költségvetési politikájának következményét, ugyanis az Orbán-kormány az adócsökkentésekkel mintegy 800 milliárd forintos "lyukat ütött" a költségvetésen.
Az Orbán-csomaggal most ezt a 800 milliárd forintot akarja visszaszedni a kormány - mondta Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: s úgy akarja visszaszedni, hogy minden harmadik felsőoktatási kar vagy egyetem bezárásával fenyegetőzik. Azzal fenyegeti a felsőoktatást, hogy az elkövetkező három évben "közel 100 milliárd forintot kivesz belőle" - vélekedett az ellenzéki politikus. Megjegyezte: az általános iskolai tanároknak pedig az üzeni, hogy megemeli az óraszámukat.
Szerinte megint a legszegényebbeken fog majd "csattanni az ostor". Mint mondta: a kormány csökkenti a táppénzt, a munkanélküli segélyt, a szociális ellátást, viszont növeli a gyógyszerek árát. "Nagyon nehéz két év vár Magyarországra" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: s ez azért igazán fájdalmas, mert nem külső tényező, nem egy gazdasági világválság okozza.
"A mostani nehézségek fő oka a tavalyi felelőtlen és igazságtalan adócsökkentés" - hangsúlyozta a volt kormányfő, aki szerint "ilyen kiterjedt szociális tiltakozás Magyarországon évtizede nem volt".
Gyurcsány Ferenc ugyanakkor lényegesnek tartotta a kormányzati stabilitást, mert szerinte az "fontos érték". Úgy fogalmazott, hogy a kormány "töltse ki a három évét", és ne akarja senki a megbuktatását. Hozzátette: "nekünk pedig ezt a három évet arra kell kihasználnunk, hogy átalakítsuk magunkat", tudjanak a szocialisták "kormányzóképes arculatot" nyújtani és felkészüljenek a kampányra. "Nagyon remélem, hogy az MSZP tagja leszek három év múlva is" - tette hozzá.
Gyurcsány Ferenc szerint a ciklus közepéig folytathatóak a párton belüli viták, de a ciklus második felében "egyre kevésbé magunkkal, hanem a politikai riválissal kell foglalkozni". A június végi pártszavazással kapcsolatosan megjegyezte: biztosan lesznek olyan kísérletek helyi és egyes országos vezetők részéről is, akik "arra fognak törekedni, hogy távol tartsák a tagokat a szavazástól".
"Engem nem zavar" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, rámutatva: azt ugyanis mindenképpen megtudják, hogy hány aktív tagja van a pártnak és közülük hányan támogatják a változásokat. "Azt remélem, hogy sok ezren elmennek a pártszavazásra" - jegyezte meg.
Kérdésre válaszolva - mi a véleménye arról, hogy Kövér László házelnök csökkentette az alkotmányozásban részt nem vevő szocialista és LMP-s parlamenti képviselők fizetését? -, azt mondta: "ha Kövér elnök úrnak ez bármilyen fajta politikai elégtétel vagy személyes öröm, akkor azt kívánom neki, hogy ez legyen élete legnagyobb politikai elégtétele és öröme". Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP és az LMP képviselői nagyon helyesen döntöttek, amikor nem vettek részt az alkotmányozásban - szerinte "stratégiai értelemben" az elmúlt egy év legfontosabb döntését hozták meg -, s azt reméli, hogy a képviselők "méltósággal tudomásul veszik" a házelnök döntését.
A sajtótájékoztató színhelyén - egy vendéglő előtt - a Jobbik pápai elnöke, Orbán Imre várta Gyurcsány Ferencet egy bekeretezett, kis méretű tablóval, amelyre ezt a szöveget írta: "Megkerült a veszett róka, kibújt a budai villából, habzó szájjal fröcsög újra. Nem hátrálunk ti nyomorultak".
A volt kormányfő a tablóra pillantást sem vetve ment kísérőivel az autójához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 17:09, péntek | Helyi

»Politikai kultúraváltásra van szükség Pápán« - Bemutatta csapatát Grőber Attila

A Közösen Pápáért Egyesület, az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, illetve az ellenzéki pártok támogatásával induló jelöltek legfontosabb célkitűzése, hogy megváltoztassák a helyi politikai kultúrát.

2024. Április 12. 13:48, péntek | Helyi

A kínai üzletek számíthatnak NAV ellenőrzésre Pápán

2024. Április 11. 08:01, csütörtök | Helyi

Lovas rendőrök is bemutatkoztak a Pápai Rendőrkapitányság nyílt napján - Videó

Elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várták az egyenruhások, hogy a rendőri hivatás szépségeit mutassák be nekik.

2024. Április 10. 13:20, szerda | Helyi

Hetvenhárom lakástűz volt az első negyedévben a vármegyében

2024 első negyedévében országosan összesen 1939 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Veszprém vármegyében 73 alkalommal történt tűzeset otthon jellegű létesítményben.