Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 24. 08:31, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Naplo-online

Gázár helyett lakásfenntartási támogatás

Gázár helyett lakásfenntartási támogatás

Szeptembertől jelentősen átalakul a rendszer. Megszűnik a gáz- és távhőár támogatás, helyette kibővül a lakásfenntartási támogatás. Igényléssel kapcsolatos tudnivalók!

A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

A támogatás alanyi jogon, normatív alapon és méltányosságból állapítható meg. A támogatást a polgármesteri hivatalnál kell igényelni, támogatásra az jogosult, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a 71 250 forintot, feltéve, hogy a háztartás tagjainak egyikének sincs vagyona.

A támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően egy évre állapítják meg, tájékoztatott Angyal Éva, a veszprémi polgármesteri hivatal szociálpolitikai és egészségügyi irodavezetôje, aki elmondta: jelenleg 720-an kapnak lakásfenntartási támogatást.

Miután a Magyar Államkincstártól szeptember 1-jétől csak a nagycsaládosok kaphatnak gázár- és távhőtámogatást, a hivatal arra számít, hogy az említetteken kívül legalább 2000–2500-an igénylik majd a támogatást. Az összeget összetett számítás alapján számolják ki, minimuma 2500 forint. A lakásfenntartási támogatást a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán lehet igényelni. Az űrlapot szeptember elsejétől lehet átvenni vagy letölteni a város honlapjáról.

A szeptember elseje előtt megállapított lakásfenntartási támogatásokat a változás nem érinti, ezeknek az ügyfeleknek nem kell most kérelmet benyújtaniuk. Pápán is szeptember elsejével hatályba lépnek az egyes törvénymódosítások – emiatt változik az önkormányzati lakásfenntartási támogatás rendszere is, ami egyben önkormányzati rendeletmódosításokat von maga után.

A módosítás célja egyrészt a szociális gáz- és távhőtámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradó jogosultak befogadása a lakásfenntartás rendszerébe, másrészt a támogatás célzottságának, valamint hatékonyságának a növelése. A törvény a jogosultsági jövedelemhatárt az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határozza meg, és eltörli a lakásfenntartási költségek jövedelmen belüli arányára vonatkozó előírást.

A jövedelemszámítás alapja a fogyasztási egység lesz. A támogatás célzottságának és hatékonyságának növelése érdekében két módosítást vezet be: az egyik a támogatást igénylők vagyoni helyzetének vizsgálata, a másik pedig annak előírása, hogy a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani – derült ki a pápai képviselő-testületi ülésre készült anyagból.

Ajkán eddig csaknem hétszázan kérték a lakásfenntartási támogatást, tudtuk meg a szociális és igazgatási iroda vezetőhelyettesétôl. Somogyi Gyöngyi elmondta lapunknak, hogy június végéig 636 igény futott be hozzájuk, azóta is folyamatosan emelkedik az igénylők száma, az várhatóan meghaladhatja az ezret is. A tavalyi évben a létszám kevéssel ezer alatt volt, idén azonban azok is beleeshetnek a támogatottak körébe, akik akkor még nem tartoztak oda. Villamos energia, távhôszolgáltatás fizetésének támogatása teszi ki az igények nagy részét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.