Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Február 21. 13:17, kedd | Helyi
Forrás: azevpraxisa.hu, Naplo-online

Az év praxisa: Második helyen végzett a pápakovácsi háziorvos!

Az év praxisa: Második helyen végzett a pápakovácsi háziorvos!

A nyertesek végső sorrendjét az internetről beérkezett majd 100.000 szavat döntötte el az egyik szakmai portálon.

Eredményhirdetéssel és a nyeremények átadásával ért véget „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat, melyet az Országos Alapellátási Intézet hirdetett meg 2011 áprilisában.

A pályázat célja az orvostársadalom iránti megbecsülés kifejezése volt. „Az év praxisa a Kárpát medencében” díjra háziorvosokat és nővéreket jelölhettek a hálás páciensek Magyarország és a határon túli magyarlakta településekről. A beérkezett pályaműveket először jeles közéleti személyiségekből álló zsűri értékelte, melynek során figyelembe vették a jelöltek szakmai tudását, hivatásszeretetét, empátiáját, szolgáltatásának minőségét és a beérkezett ajánlások számát is. Összesen 218 érvényes pályázatból 10 magyar és 10 határon túli praxist választott ki a zsűri. A nyertesek végső sorrendjét az internetről beérkezett majd 100 000 szavat döntötte el.

A magyarországi legjobb 10-ben két budapesti praxis mellé nyolc vidéki praxis került Mendéről, Békéscsabáról, Pápakovácsiról, Sükösdről, Berettyóújfaluról, Székesfehérvárról, Debrecenből, és Bátorligetről.

A második helyezett Soós Lajos pápakovácsi doktor lett, aki az utcán élesztette újra infarktusos betegét:Pápán autózott, mikor egy út szélén félreálló kocsi mellől leintették. Az egyik páciense ült a kocsiban, vezetés közben lett rosszul. Soós doktor azonnal tudta, mi lehet a baj, hiszen a súlyos szívproblémákkal küszködő betegét ő utalta be a pápai szakrendelésre. Mikor letérdelt mellé, már nem mutatott életjelet, leállt a szíve, pulzusa sem volt, azaz beállt a klinikai halál. Azonnal elkezdte az újraélesztést, miközben hívták a mentőket. Mivel Pápán, a mentőállomáson éppen nem volt benn kocsi, a mentőautó csak fél óra elteltével érkezett meg. Soós doktor egészen addig küzdött a beteg életéért, aki még ekkor is kritikus állapotban volt. A mentők - a náluk lévő speciális felszereléssel - folytatták az újraélesztést, majd kórházba szállították az eszméletét visszanyerő idős férfit. A kezelés során speciális műszert építettek be a szervezetébe, így az eset után még sok évig élvezhette az életet.

Dr. Soós Lajos a SOTE után pályáját Komáromban a városi kórházban kezdi, majd feleségével egy év után Pápára költöznek. Indok: "Mikor erre jártunk, megfogott bennünket a város szépsége. A Fő tér, a nagytemplom és környéke egyszerűen gyönyörű..."Három év után azért hagyja el a várost, mert Pápakovácsira, a megüresedő háziorvosi helyre hívják, előbb azok a betegei, akiket a kórházban kezelt, majd a település vezetői is. Elfogadja, jön, mert a klinikai gyakorlatot a háziorvosi praxisra való felkészülés gyanánt fogja fel. "Itt az ember magára van utalva, óriási a felelősség, egyedül kell dönteni. Sokkal személyesebb és közvetlenebb viszony alakul ki a beteggel, nemcsak a betegség, annak háttere is kiviláglik."

Interjú a Naplo-online.hu-n.

Fotó: Naplo-online.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.