Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Június 20. 06:00, péntek | Belföld

Zenekari fellépés számlával – hogyan?

Zenekari fellépés számlával – hogyan?

Zenekar érdeklődik a szakértőknél, hogy mi szükséges ahhoz, hogy számlát tudjon kiállítani egy fellépés után. Erre is válaszol az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Van egy zenekarunk, és falunapon fogunk játszani, ahol számlát kérnek. Hogyan tudunk számlát adni? Kell egy cég, aminek benne van a tevékenységi körében a zenélés (és ezzel együtt van egy zenei képzettségű alkalmazottja), vagy meg lehet oldani másképp is?

Köszönettel,

2014. 05. 27.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Számla kibocsátása abban az esetben lehetséges, ha a vállalkozó rendelkezik adószámmal, ennek meglétét az Art tv a következő módon szabályozza:
16. § (1) Adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat, a 20-21. §-ban foglalt kivétellel. (Art tv. 16.§)

Ennek figyelembevétel tehát megállapítható, amennyiben Ön tevékenységét vállalkozási céllal folytatja főszabály szerint rendelkeznie kell adószámmal. Az adószámmal történő vállalkozási tevékenység folytatása számos formában történhet.
Történhet, mint adószámmal rendelkező magánszemély, egyéni vállalkozó, vagy akár társas vállalkozói formában.
Ezek közül egyértelműen az egyszerűbb megoldások, amelyek Önöknek kedvezhetnek (lásd. Egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély), mind idő, mind pénzügyi ráfordítás tekintetében. Bár hosszabb távon érdemesebb a társas vállalkozás létrehozásán elgondolkodniuk.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni