Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Július 13. 09:16, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

Zajló Kossuth-Emlékprojekt, őszi tervek - Munkaértekezleten vázolta a teendőket az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet

Zajló Kossuth-Emlékprojekt, őszi tervek - Munkaértekezleten vázolta a teendőket az

Munkamegbeszélést tartott 2017. július 12-én, szerdán az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet ügyvivői testülete a városi könyvtár épületében a közelgő, őszi Kossuth-emlékévfordulók előkészítése céljából.

Kerecsényi Zoltán ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő beszámolót tartott az elmúlt hetekben, a Kossuth-Emlékprojekt keretében végzett dolgokról, az újabb környékbeli '48/49-es honvédsírok felkereséséről. Az elmúlt hetekben-napokban jártak például Magyargencsen, Homokbödögén, Ugodon, Vanyolán, Pápanyőgéren, emlékszalaggal, koszorúval, virággal jelölték meg például Hertelendy Miklós honvéd huszár ezredes, Renner János nemzetőr tizedes, Berzsenyi Ferenc honvéd, Beliczay János nemzetőr nyugvóhelyét. Sajnos, Pápanyőgéren nem találták meg Rédling József nemzetőr emlékjelét, a pápanyőgéri temető sajnos igen pusztuló, réges-régi temető, az indás-bozotós-bokros területen csak Rédling József egyik leszármazottjának a síremlékét találták meg, annak keresztjére kötötték fel jelképes emlékszalagjukat az önkéntesek.

Kerecsényi kiemelte, hogy az idős Klapka György Kossuth Lajos Pápa város díszpolgárává választása (1887. szeptember 21.) után pár nappal érkezett Ugodra, illetve előbb Pápára. * A 125 esztendeje elhunyt, valamint a 130 éve Pápán és Ugodon járt néhai legendás '48-as honvédtábornok, helyettes hadügyminiszter emlékét az ugodi római katolikus plébánia épületében márványtábla hirdeti, fontosnak érezték ezt az emlékjelet is az Emlékprojekt keretében fölkeresni és egy nemzeti szalaggal átkötött koszorút emlékeztetésként oda is vinni. Az ugodi fehér márványtábla a következőt tartalmazza: "Klapka György Komárom hőse itt mulatott 1887. október 2-7-ig Lukácsék János plébános- és egykori bajtársánál." Klapka György tábornok Lukácsék János ugodi plébános - egykori komáromi honvéd hadnagy - meghívására látogatott Ugodra, ahol előbb a szüreten vett részt, majd 1887. október 6-án az aradi vértanúk tiszteletére tartott gyászmise díszvendége volt. Ez alkalommal Veszprém, Győr és Komárom megyéből is sokan ellátogattak ide, hogy tisztelegjenek Komárom hős honvédje előtt és emlékezzenek a tizenhármakra. Klapka György érkezésekor és a távozásakor a pápai vasútállomáson egykori '48-asok sokasága köszöntötte, illetve búcsúztatta.

Az ugodi köztemetőben egy faragott kőkereszt, rajta egy fehér márványlap őrzi Lukácsék honvéd-hadnagy, néhai ugodi plébános, szentszéki ülnök, volt országgyűlési képviselő emlékét. A pápai városbarátok Kossuth-Emlékprojektes önkéntesei a minap ezt az emlékjelet is felkeresték és virággal, emlékszalaggal látták el.
Lukácsék János tót (szlovák) származása ellenére mint nagyszombati diák jelentkezett Kossuth zászlói alá a honvédseregbe, több csatában részt vett, - vallomása szerint részt vett az 1848. december 16-i nagyszombati csatában, később altiszt lett a komáromi várban Klapka parancsnoksága alatt. Klapka léptette elő hadnaggyá. A fegyverletétel után elfogták, besorozták közkatonának. 1848 eszméjét mindhalálig megőrizte, ugyanúgy egykori parancsnokával való jó kapcsolatát is, így, nem véletlen, hogy 1887. október 3-án ugodi plébániáján vendégül látta őt.

Az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet a hátralévő egy hónapot a szeptemberi, pápai Kossuth-emlékalkalmak előkészítésével tölti. Már folynak a szeptember közepére tervezett pápai Kossuth és kora című emlékkiállítás anyagának összeállítási munkálatai, a Kossuth utcára tervezett Kossuth-emléktábla kivitelezésének előkészületei, a Kossuth díszpolgársági évfordulónapjára tervezett pápai ünnepi ülés forgatókönyvének összeállítása. S szeptember elejéig még további tizegynéhány Pápa környéki '48/49-es emlékhelyek fölkeresése, állapotuk fölmérése is szerepel a teendők között - árulta el az Egylet ügyvivője, Kerecsényi Zoltán. Szeptemberig még újabb Kossuth-domborműveket is fognak adományozni, méghozzá Bakonytamásiba a Kossuth Csárdának és Gecse községnek, akik azokat Kossuth szeptemberi születési évfordulójához közel fogják méltóképpen elhelyezni.


A július 12-i, szerdai munkaértekezleten a Kossuth-Emlékprojekti feladatok felvázolásán túl a jelenlévők felidézték a 70 esztendeje tragikus körülmények között meghalt kivételes pápai művész-személyiség, Istenes-Iscserekov András alakját is. Az egylet fel szeretné karolni a jövőben a méltatlanul elfeledett, tragikus sorsú, orosz származású művészember emlékét. E kapcsán Kerecsényi Zoltán elmondta, az Egylet kis küldöttsége a napokban járt Istenes-Iscserekov mezőlaki nyugvóhelyénél is. A Pápa melletti Mezőlak sírkertjében hosszas keresgélés után bukkantak a sajnos igen elhanyagolt emlékhelyre; - amennyire lehetett, gyorsan megtisztították a gaztól a kis sírhantot, majd a kidőlt, korhadt fakeresztet ahogy tudták, fölállították-kitámogatták, s eléje helyezték emlékszalaggal átkötött koszorújukat. Aztán gyorsan el is határozták, fölhívják a figyelmet, hogy valahogyan a közeljövőben ezt a fontos síremlékhelyet meg kellene menteni. S erről tájékoztatták is a település vezetését , akik szerint is egy kis táblácskával ellátott kopjafa méltó lehetne.

Ezért az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet önkéntes alkotót keres,
akinek lenne kedve, s főként nagy lelke, hogy ezt az emlékjelet fölajánlásképpen, díjmentesen elkészítené, mert sajnos az egyletnek ehhez anyagi rekvizítum nem áll rendelkezésére, de egyleti önkénteseinek felajánlásából a tervezett, készítendő kopjafára a kis réz-tábla elkészítésére össze tudnák dobni a pénzt, azt vállalni tudják.

De ki is volt Istenes-Iscserekov András?
Istenes-Iscserekov András (Vothinszkijzavod, [Oroszország] 1915. jan. 14.-Mezőlak, 1947. júl. 25.) festőművész, rajztanár. 1928 és 1936 között Pápán a Református Kollégiumban tanult, majd a városban élt. A Képzőművészeti Főiskolán Glatz Oszkár és Aba Novák Vilmos tanítványa volt. Pápára visszatérve 1943-tól geometriát tanított a Református Gimnáziumban. Festői pályája sikeresnek indult, már főiskolásként pályázatokat nyert. 1941 után több budapesti és vidéki tárlaton szerepelt. Pápán 1967-ben és 1996-ban emlékkiállítást rendeztek munkáiból. Művei közül légiesen könnyed, érzékeny színvilágú akvarelljei emelkednek ki. A Bakony és a Balaton természeti szépségeinek megörökítésével, tájképeket, virágcsendéleteket festett posztimpresszionista stílusban. Részt vett a mohácsi művésztelep munkájában. József Attilát tekintette szellemi példaképének, a költő verseihez fametszet-illusztrációkat készített. Életkörülményeinek és egészségi állapotának romlása érzékeny idegrendszerét súlyosan megviselte. Helyzetéből kiutat nem látva Mezőlak közelében a vonat elé vetette magát.
A mezőlaki Kossuth utcában, a református templom melletti parkban tizenöt esztendeje áll egy oszlopszerű tábla emlékére, Heitler László (1937-2016) pápai festő, művészettörténész, tanár alkotása. Tizenöt esztendeje állították fa-sírkeresztjét is a temetőben. Akkor még éltek tisztelői, így Heitler Művész Úr is, aki egyébként még személyesen ismerte is Iscserekovot.
Tehát igen sürgető feladat lenne megmenteni, méltó emlékjellel ellátni, s ezentúl folyamatosan gondozottá tenni, helyi védettség alá helyezni mezőlaki nyugvóhelyét, hogy az elkövetkezendő nemzedékek is láthassák, s tudhassanak majd róla! - hangsúlyozta Kerecsényi Zoltán.

A júliusi városbarát-munkaértekezlet végén a résztvevők elsétáltak a Széchenyi utcába, ahol Bocsor István 210. születési évfordulója kapcsán koszorút helyeztek el az egykori pápai professzor hajdani lakóházán álló emléktáblához. Kerecsényi Zoltán kiemelte: hatásában talán Bocsor volt a legnagyobb a pápai kollégium professzorai között. Történelmet tanított és óráira a diákjain kívül szinte tódult a polgári lakosság is. A kollégium nagyterme nem egyszer szűknek bizonyult. Kuruc lelkületű, lángoló hazafi volt - írták róla. Alakját Kozma Andor A karthagói harangok című költeményében örökítette meg. A Bocsor-emléktábla melletti Kozma-féle emléktábla is koszorú került, mivel Petőfi Sándor, Jókai Mór egykori iskolatársa, a későbbi első államügyész, Kozma Sándor 120 éve lesz pár hét múlva, hogy elhunyt. Az ő tiszteletére, emléktáblája alá pedig Vida Sándor egyleti önkéntes, gecsei alpolgármester helyezte el az emlékeztetés koszorúját. Kevesen tudják, hogy hajdanán a pápai Kishegy legnevezetesebb szőlője a Bocsor István-féle szőlő volt. Az ott lévő nyaralóban sok időt töltött a jeles költő, Kozma Andor is. A Bocsor-szőlő végül Pulszky Ferencnek a birtokába került. A neves magyar politikus - régész -művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum néhai igazgatója sok éven át oda, a pápai, kishegyi birtokra járt üdülni, s özvegye szerint jobban szerette, mint szécsényi kastélyát.

-t-

* A Pápai Lapok 1887. október 9-i lapszámából:
"Klapka tábornok Ugodon. Ritka, kitűnő szüreti vendéget volt szerencséje fogadni Ugod falunak. Folyó hó 3-án ugyanis az irodalom terén is ismert Lukácsék (Ugodi) János plébánost, — mint volt 48-as honvédet és bajtársát , — szabadságharczunk egyik kiváló hőse: Klapka György tábornok tisztelte meg látogatásával. Vele jött bájos unokahuga és Szakács József volt 48-as honvéd főhadnagy. A tábornok már a győri pályaudvarban is tüntető fogadtatásban részesült Tóth István kanonok bajtárs vezetése alatt azon 48-as honvédek részéről, akik 48-49-ben az ő táborában szolgáltak. A pápai állomásnál a következő volt bajtársai fogadták a tábornokot: Ajer Mihály nyug. m. kir. honvéd ezredes, Lukacsék János plébános, Vid Károly ügyvéd, Lazányi Béla ügyvéd, Nagy Boldizsár v. főjegyző, Török János mérnök, Kluge Samu földbirtokos, Horváth Károly uradalmi számtartó, Szántó János kir. adópénztári ellenőr, Tschepen Alajos- városi adópénztári ellenőr, Paál István földbirtokos, Veber Dániel városi, őrmester.
Ugodban a lakosság ünnepi ruhába öltözve várta a zászlókkal díszített paplakra érkező ritka vendéget, kit Gerstner Ignácz káplán, Szalay József földmíves és Lukácsék János plébános - házigazda üdvözöltek, a nép zajos éljeneitől kísérve, Ezután lucullusi lakomára gyűlt egybe a vidék intelligentiája Lukácsék János úr vendégszerető asztalához, mely mellett a felköszöntések sorát a házigazda kezdette meg, remek toasztban éltetve a 48-as évek kimagasló alakját. — Klapka melegen köszönte meg a fényes óvatiókat. Másnap, kedden az ugodi szüretre rándult ki a társaság, melyen szintén Lukácsék volt a házigazda, — szerdán f. hó 5-én a vadkerti kastélyban Berger Gábor bérlő adott fényes ebédet a tábornok tiszteletére, melyen Klapkát Horváth Lajos főszolgabíró köszönté fel, a házigazdára és családjára pedig Lukácsék János mondott áldomást; csütörtökön, október 6-án, az aradi vértanúkért az ugodi templomban mondott gyászmisét hallgatta meg Klapka és ebéd után búcsút véve a megtisztelt szíves házigazdától, Berger úr fogatán Pápára, a vasúti indóházhoz hajtatott, hol Voyta Adolf, Berger Emil és Horváth Lajos újból felkeresték a tábornokot, hogy tőle búcsút vegyenek..."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.