Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 28. 14:06, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Vona Gábor reméli, hogy az OVB ellenáll a politikai nyomásnak a népszavazási kezdeményezésük ügyében

Vona Gábor reméli, hogy az OVB ellenáll a politikai nyomásnak a népszavazási kezdeményezésük ügyében

A Jobbik elnöke reméli, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) "ellen tud majd állni a rá nehezedő politikai nyomásnak" és lehetővé fogja tenni, hogy megkezdődhessen az aláírásgyűjtés a súlyos bűncselekményt elkövetők segélyének megvonásáról szóló jobbikos népszavazási kezdeményezéséről. Erről Vona Gábor beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki pártelnök szombati évértékelő beszédében jelentette be: pártja ezen a héten népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy ha valaki súlyos erőszakos bűncselekményt követ el, akkor vonják meg tőle és egész családjától a segélyeket.
Vona Gábor hétfőn megerősítette: a hét második felében juttatják el a kezdeményezésüket az OVB-nek, amelyen jelenleg is dolgoznak a párt jogászai a javaslat formai okokból történő elutasításának elkerülése érdekében.
A pártelnök a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtését nem tartja nehéz feladatnak, mert szerinte ezt a kérdést a társadalom "olyan elsöprő többsége" támogatja, amely egy sikeres népszavazáshoz is elegendő.
Hangsúlyozta: az elmúlt időszakban elszaporodtak a súlyos, életellenes bűncselekmények az országban, ráadásul "az ilyen esetekben a bűnelkövetők nem egy esetben olyanok, akik közvetlenül vagy családjukon keresztül közpénzből élnek".
Hozzátette: a Jobbik azért vette "saját kezébe" a probléma rendezését, mert a kormány fel sem ismerte azt.
A Jobbik javaslata szerint a megvonás azokat a szociális jellegű támogatásokat érintené, amelyek nem a gyermekneveléshez kapcsolódnak. Így például a rendszeres szociális segélyt, az átmeneti segélyt, vagy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat - ismertette Vona Gábor, aki szerint ezért nem igaz, hogy a Jobbik a gyermeket sújtaná a szülő által elkövetett súlyos bűncselekmény miatt. Javaslatuk csak azokat a szülőket érintené, akik "olyan gyermekeket nevelnek, akik a közrendet súlyos mértékben károsítják" - mondta.
Leszögezte azt is, hogy csak a súlyos életellenes bűncselekményekre vonatkozna a javaslatuk.
Kiemelte: a Jobbik súlyosabb szabályozást is el tudna képzelni a kérdésben, de álláspontjuk szerint a jelenlegi törvényi környezetben ez a kérdés csak ezen keretek között bocsátható népszavazásra.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár