Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 05. 12:36, szombat | Belföld
Forrás: MTI

VM: Magyarországon egyetlen kérődző állatnál észleltek megbetegedést

VM: Magyarországon egyetlen kérődző állatnál észleltek megbetegedést

Magyarországon egyetlen kérődző állatnál észleltek megbetegedést - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája arra a szombati hírre, amely szerint Fehéroroszország átmeneti korlátozásokat vezetett be Magyarországról származó kérődzők - szarvasmarha, juh, valamint kecske - importjára és tranzitjára egy Németországban 2011-ben feltűnt és onnan állítólag továbbterjedő járványos állatbetegség miatt.

A fehérorosz állatorvosi szolgálat szombati jelentésében a korlátozást azzal indokolták, hogy Magyarország területén "olyan állatokat találtak, amelyek a Schmallenberg-vírus hordozói".
A VM sajtóirodája az MTI érdeklődésére tudatta: "Magyarországon mindössze egy esetben észleltek megbetegedést, melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentett az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE)".
Az agrártárca hatékonyan kezeli a kialakult helyzetet - jelentették ki, majd hozzátették, hogy bővebb tájékoztatással hétfőn tudnak szolgálni.
Az eddig kevéssé tanulmányozott betegséget első felbukkanásának helyéről, a németországi Schmallenbergről nevezték el. Ezen a Kölntől mintegy 80 kilométerre fekvő településen mutatták ki először a járványos megbetegedést három tejelő szarvasmarhán 2011 augusztusában. A betegség egyebek között átmeneti magas lázat, gyomor- és bélpanaszokat, tejhozamcsökkenést, továbbá holtellést, magzati és későbbi fejlődési anomáliákat is okozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.