Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 27. 14:07, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Vízre tették, de még nem menthet életet

Vízre tették, de még nem menthet életet

Vízre tették, de csak később indul bevetésre a balatoni sürgősségi mentőhajó; üzemeltetési költségeinek fedezetéről még folynak a tárgyalások – tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője az MTI-t

Bagyó Sándor elmondta, kijavították a tavalyi szezonban szerzett sérüléseit a többfunkciós Rupertnek, a Balaton egyetlen, sürgősségi betegellátásra, továbbá kutatásra és mentésre alkalmas SAR (search and rescue) hajójának. A teljes felújításra azért volt szükség, mert a hajótest egy víz alatti vaskaró miatt, illetve a tavalyi Kékszalag verseny alatti viharban megsérült, továbbá a hatékonyabb működtetése érdekében új tetőszerkezettel látták el.

A Rupert egyelőre vízi mentős hajóként fog szolgálatot teljesíteni a tervek szerint májusban, az időjárástól és a strandok nyitásától függően kezdődő vízi mentésben. Ahhoz, hogy sürgősségi betegellátást végző hajóként is funkcionálhasson, speciális műszerezettségre és szakszemélyzetre van szükség. Ennek költségeit a korábbi évekhez hasonlóan állami támogatásból kívánja fedezni a civil szervezet, erről a tárgyalások jelenleg is folynak.

A kormányzati oldal hozzáállása pozitív, így várhatóan a főszezonra ismét sürgősségi esethajóként üzemelhet a Rupert – mondta Bagyó Sándor.

Hozzátette: a VMSZ célja, hogy a tavalyi évhez hasonló színvonalon biztosítsa az idei balatoni szezont. Az ehhez szükséges költségek 15-20 százalékát szeretnék állami támogatásként megkapni, a többit önerőből (a strandi vízimentő-szolgálat, illetve rendezvénybiztosítások révén szerzett bevételekből), illetve szponzorok támogatásából teremtik elő.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt