Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Október 03. 16:14, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Visszatért Pápára a Tapolcafőn feltörő forrásvíz

Visszatért Pápára a Tapolcafőn feltörő forrásvíz

Bár a patak egykori medrének helyreállítására jelenleg nincs lehetőség, a Tapolcafőn feltörő forrásvíz mától a Bakonyéren keresztül újra utat talált a városba.

Persze nem magától, hanem a vízügyi szakembereknek köszönhetően. Mint ismeretes, az 1960-as évek végén a bauxit bányászat miatt elapadt, majd 2010 tavaszán újra felszínre bukkant tapolcafői forrás egyre jelentősebb mennyiségű vízmennyiségét a Horgas-éren keresztül, Pápát elkerülve vezették el mindezidáig. Itt, a Horgas-ér és az egykori övárok találkozásánál építettek a szakemberek, a pápai önkormányzat finanszírozásában egy úgynevezett osztóművet, amely képes szabályozni az egyes medrekbe jutó vízmennyiséget. (A Patak történetéről írt összefoglalónkat ITT találja!)

A mai napon annak a zsilipnek a megnyitására került sor – Áldozó Tamás polgármester és Vörös László, a kivitelezést végző cég vezérigazgatója végezték a műveletet – amely a Bakonyérbe vezető övárok irányában zárta el a víz útját. A megnyitás követően mindegy fél órával érte el Pápa határát a víz és néhány órán belül jut el a Malomkert lakóparkhoz, ahol a Bakonyérbe folyik bele.

- Sok éves előkészítő munka volt abban, hogy ez a víz most itt el tudott indulni, de a fizikai kivitelezés is sok időt vett igénybe, hiszen a meder tisztítását is elvégeztük, több mint három kilométer hosszan. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy vigyázzunk az új vízfolyásra és ne szemétlerakónak használjuk a patakmedreinket – emelte ki dr. Áldozó Tamás hozzátéve, azért is örömteli, hogy élő vízfolyás szeli ismét át Pápát, mert így lehetőség nyílik arra, hogy tervezzenek az állandó vízzel a Várkert megújításakor, vízi látványelemek létrehozásakor.

- Tapolca ugyanúgy része volt a városnak, ahogy az Esterházy-kastély kapuja is, ezért is mondtuk azt, hogy legyen hitünk és legyen erős akaratunk ebben a városban. És ha lélekben erősek vagyunk, akkor beépül a kő, visszatér a víz és helyére kerül a vas – hangsúlyozta a városvezető.

Vörös Lászlótól, a kivitelezést végző cég igazgatójától megtudtuk, jelenlegi állapotában az osztómű fele-fele arányban osztja meg a vízmennyiséget a Horgas-ér és a Bakonyér irányába haladó övárok között. Hozzátette, ennek az osztóműnek azért van jelentősége, mert a Bakonyér hirtelen áradása esetén percek alatt meg lehet állítani a víz város felé folyását.

A beruházás során megújították és kitisztították a több mint három kilométer hosszú medret az osztóműtől a Bakonyérig, osztóművet, zsilipet és fenékküszöböt építettek a Horgas-érnél, ahol kővel burkolták is a medret, a turbulens vízmozgás miatt. Mindezek mellett a Papiros malomnál is dolgoztak a szakemberek, itt egy szabályozómű épült zsilippel, amellyel szintén lezárható a város felé haladó mederszakasz.


Három óra előtt az Igalnál már megjelent a víz

A jelentős mennyiségű hordelékot kanalazza ki a munkagép a mederből, a víz útjából Mészáros Csaba videóján:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.