Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 23. 06:00, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Visszakerülnek az Esterházy-kastélyba az Ősök Csarnoka festményei

Visszakerülnek az Esterházy-kastélyba az Ősök Csarnoka festményei

Áldozó Tamás polgármester arról számolt be kedd délelőtti sajtótájékoztatóján, hogy néhány kép kivételével valamennyi festmény visszakerülhet az Esterházy-kastélyba.

Halász Jánosnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának köszönhető az, hogy kedvező változás állt be az ügyben. Mint ismeretes, a városvezetés több kísérletet is tett már a pápai Esterházy-kastély egykori festményeinek, illetve egyéb tárgyainak a visszaszerzésére, ez idáig kevés sikerrel. - Kommunikáció indult meg az államtitkárság és a Magyar Nemzeti Múzeum között, melynek eredménye képpen néhány képet leszámítva valamennyi Ősök Csarnokához tartozó festmény visszakerül eredeti helyére - ismertette a legújabb fejleményeket Áldozó Tamás.

További előrelépés az ügyben, hogy az államtitkárság 14 millió forintot biztosít (további tíz százalék önrészt az önkormányzat) az Ősök Csarnokába tartozó egyes festmények restaurálására. A városvezető elmondta, az elért siker ösztönzőleg hat további berendezési tárgyak visszaszerzésére, hogy a kastélyt eredeti állapotában mutathassák be a látogatóknak. -Fontos feladat volna továbbá a kastélykert felújítása, a régi kapu helyreállítása, valamint a kerítés visszaépítése. Szeretnénk elérni, hogy a 2017-ben induló Területi Operatív Program a pápai turisztikai fejlesztések koncepciója az említett elemek megvalósítását is tartalmazza, hiszen az garancia lehet arra, hogy mindez 2021-ig megvalósult - tájékoztatott a polgármester.

Nagy L. István múzeumigazgató a festmények történetéről beszélt. - Az Ősök Csarnoka képei az 1949-es államosításról szóló törvény következtében kerültek állami kézbe, majd a Nemzeti Múzeumba. - Innen kerül a közeljövőben vissza két festmény kivételével a teljes paletta Pápára, ezenkívül olyan alkotások is, amelyek nem az Ősök Csarnokához tartoznak, viszont a kastélyból származtak. Az említett két festmény a Nemzeti Múzeum állandó kiállítását gazdagítja, amely emeli az alkotások értékét, jelentőségét. E két festmény nemes másolatban készül majd el. Azóta felvettük a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Galériával is, hiszen annak gyűjteményében is és magánkézben is vannak festmények. Mindkét szálat felgöngyölítjük, hogy tovább gazdagíthassuk a pápai tárlatot – fejtette ki a múzeumigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.