Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 28. 07:33, péntek | Kék hírek
Forrás: MTI

Villanyszerők manipulálták a villanyórákat

Villanyszerők manipulálták a villanyórákat

Villanyórákat manipulált áramlopáshoz két villanyszerelő Kelet-Magyarország öt megyéjében.

A csalással és hamisítással gyanúsított nyíregyházi és hajdúsámsoni lakosok összesen 118 mérőeszköz teljesítményszámlálóját pörgették vissza, amiért pénzt kértek az ingatlanok tulajdonosaitól – közölte Illés György rendőr őrnagy, az ügyet felgöngyölítő nyíregyházi kapitányság bűnügyi osztályvezetője sajtótájékoztatón csütörtökön.

A két férfi, aki 1000 kilowattonként ötezer és harmincezer forint közötti összeget kért a fogyasztóktól a manipulálásért, az elsődleges szakértői vélemény szerint mintegy 22 millió forintos kárt okozott az áramszolgáltató E.ON Zrt.-nek. Annyi áramot lophattak el, mint amennyi januárban Nyíregyháza teljes közvilágításához elegendő – mondta a rendőrtiszt.

Balogh Barna alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egy másik áramlopási ügyben is folyik a nyomozás a térségben, egy tiszavasvári villanyszerelő az eddigi adatok szerint 178 fogyasztói helyen 255 villanyóra számlálóját pörgette vissza, majd hamisított plombával zárta le a mérőeszközöket.

Mező Csaba, az E.ON Zrt. tiszántúli igazgatóságának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: tavaly a cégnek 11 milliárd forintos kárt okoztak az áramtolvajok, a hálózatba juttatott energiamennyiség 2,7 százalékát lopták el különböző módszerekkel.

A legtöbb áramlopást a tiszántúli igazgatóság területén követik el, száz ellenőrzésen 38 manipulálást fedeznek fel átlagban a társaság munkatársai.

Az áramtolvajok például egy illegális eszközzel, úgynevezett „lopótökkel” képesek megfordítani az elektromos áramlás irányát, visszafelé pörgetik a teljesítményszámlálót. Máskor szalagbedugással állítják, vagy lassítják le a villanyórát, továbbá manipulálják a kismegszakítót, valamint a fővezetékre a számláló előtt csatlakoznak rá, illetve mágnesezéssel befolyásolják a mérőt. Gyakran feltörik és hamisítják a záró plombát, sokan pedig az úgynevezett „ráakasztásos” módszert alkalmazzák, az utcai vezetékre csatlakoztatják szabálytalanul az ingatlanok belső vezetékrendszerét.

Az igazgató szerint ezzel nemcsak áramlopást követnek el az érintettek, hanem életveszélyes helyzeteket is előidéznek.

Illés György őrnagy hozzátette: október elsején Nyíregyházán a merőóra előtti fővezetékre akarta áramlopási céllal csatlakoztatni egy ház elektromos rendszerét egy villanyszerelő, s közben halálos áramütés érte.

Balogh Barna alezredes pedig egy nyírmihálydi esetet említett, ott egy három hónapos kisgyermek az utcai légvezetékről szabálytalanul működtetett hősugárzótól szenvedett halálos égési sérüléseket a télen.

A most lebukott 50 éves nyíregyházi és 27 éves hajdúsámsoni villanyszerelő szabadlábon várja büntetőügyének befejezését, az utóbbit egy hónapos letartóztatása után nemrég helyezte szabadlábra a bíróság – mondta a sajtótájékoztatón Illés György, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.