Városlista
2022. augusztus 20, szombat - István

Hírek

2011. November 08. 07:10, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Világszerte másképp látják a média szabadságát

Világszerte másképp látják a média szabadságát

A Gallup nemzetközi felmérése szerint világszerte eltérően értékelik a nemzeti sajtó szabadságát a fogyasztók.

Az összesen 112 ország bevonásával végzett felmérés eredményei szerint átlagosan 67 százalék gondolja szabadnak a sajtót, míg 23 százalék véli úgy, korlátozott a sajtószabadság hazájában.

A szabad és független média egyértelmű indikátora egy ország kormányzati és fejlettségi szintjének, így a kutatók szerint nem meglepő, hogy azon államokban a legalacsonyabb a szabad sajtó aránya, amelyekben belpolitikai viharok dúlnak, illetve a gazdaság, társadalom elmaradott. A Gallup vizsgálata szerint Csád lakói azok, akik a legkevésbé érzékelik a média szabadságát. Körükben alig 27 százalék véli úgy, a nemzeti sajtó a politikától független. Hasonlóan alacsony a nemzeti médiaorgánumokat objektívnek tekintők aránya Haiti (28%), Örményország (29%) és Fehéroroszország (30%) lakói körében is.

A pólus másik végén a hagyományosan fejlett, nyugati demokráciák állnak. Hollandia, Dánia és Ausztrália lakosai körében 95 százalék, Svédország és Finnország esetében 94 százalék azok aránya, akik a nemzeti sajtót szabadnak látják. Kanadában, Új-Zélandon, Írországban, az Egyesült Királyságban és Németországban szintén 90 százalék feletti a helyi média függetlenségével egyetértők aránya.

A felmérés szerint az Egyesült Államok lakói körében 89 százalék gondolja úgy, a helyi média független szervként működik. A magyar állampolgárok hasonlóan magas arányban, 87 százalékos egyetértési aránnyal vélekednek ugyanígy a hazai sajtóról. Érdekesség, hogy Kínában 54 százalék tartja függetlennek a helyi sajtót, míg Oroszországban csak 43 százalék vélekedik ugyanígy.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 20. 06:00, szombat | Belföld

Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át Novák Katalin köztársasági elnök

Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök,

2022. Augusztus 20. 05:00, szombat | Belföld

AM: a kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz

2022. Augusztus 19. 18:09, péntek | Belföld

Évekig bujkált a húszmilliós pénzmosás gyanúsítottja

Hollandiában fogták el az évekkel ezelőtti bűncselekmény feltételezett elkövetőjét. A férfit most hozták Magyarországra, a budapesti nyomozók őrizetbe vették.

2022. Augusztus 19. 15:09, péntek | Belföld

Már 153 Mol-töltőállomáson van ingyenes kutyachip-leolvasó

Újabb Mol-töltőállomásokon található ingyenes kutyachip-leolvasó, így már 153 kúton tudják segíteni a kutyák és gazdáik egymásra találását.