Városlista
2022. december 3, szombat - Ferenc

Hírek

2011. November 08. 07:10, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Világszerte másképp látják a média szabadságát

Világszerte másképp látják a média szabadságát

A Gallup nemzetközi felmérése szerint világszerte eltérően értékelik a nemzeti sajtó szabadságát a fogyasztók.

Az összesen 112 ország bevonásával végzett felmérés eredményei szerint átlagosan 67 százalék gondolja szabadnak a sajtót, míg 23 százalék véli úgy, korlátozott a sajtószabadság hazájában.

A szabad és független média egyértelmű indikátora egy ország kormányzati és fejlettségi szintjének, így a kutatók szerint nem meglepő, hogy azon államokban a legalacsonyabb a szabad sajtó aránya, amelyekben belpolitikai viharok dúlnak, illetve a gazdaság, társadalom elmaradott. A Gallup vizsgálata szerint Csád lakói azok, akik a legkevésbé érzékelik a média szabadságát. Körükben alig 27 százalék véli úgy, a nemzeti sajtó a politikától független. Hasonlóan alacsony a nemzeti médiaorgánumokat objektívnek tekintők aránya Haiti (28%), Örményország (29%) és Fehéroroszország (30%) lakói körében is.

A pólus másik végén a hagyományosan fejlett, nyugati demokráciák állnak. Hollandia, Dánia és Ausztrália lakosai körében 95 százalék, Svédország és Finnország esetében 94 százalék azok aránya, akik a nemzeti sajtót szabadnak látják. Kanadában, Új-Zélandon, Írországban, az Egyesült Királyságban és Németországban szintén 90 százalék feletti a helyi média függetlenségével egyetértők aránya.

A felmérés szerint az Egyesült Államok lakói körében 89 százalék gondolja úgy, a helyi média független szervként működik. A magyar állampolgárok hasonlóan magas arányban, 87 százalékos egyetértési aránnyal vélekednek ugyanígy a hazai sajtóról. Érdekesség, hogy Kínában 54 százalék tartja függetlennek a helyi sajtót, míg Oroszországban csak 43 százalék vélekedik ugyanígy.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 03. 14:11, szombat | Belföld

AM: folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

2022. December 03. 14:09, szombat | Belföld

Két halálos tűzeset történt péntekről szombatra virradóra

Péntek éjszaka Vas megyében, szombat reggel Békés megyében történt halálos tűzeset - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

2022. December 03. 14:03, szombat | Belföld

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.

2022. December 03. 08:07, szombat | Belföld

A Pápa segítségével távolítanák el a hívek a veszprémi érseket

3500 támogató aláírást adtak át a Vatikán követének.