Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | Kép: kormany.hu/Botár Gergely

Véget ért a világkongresszus: a mozgalom kiállta a globalizáció próbáját

Véget ért a világkongresszus: a mozgalom kiállta a globalizáció próbáját

A finnugor népek együttműködése sikeresen kiállta az idő próbáját, és 20 év alatt jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy egyre több népet és azok képviselőit, intézményeit és polgári szervezeteit foglalja magába.

Hangsúlyozta L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára Finnugor Népek VI. Világkongresszusát záró beszédében Siófokon. A következő találkozót Finnországban, Lahtiban tartják 2016-ban -írja a kormany.hu.

Huszonöt finnugor nyelvű nemzetiség részvételével rendezték meg a Finnugor Népek VI. Világkongresszusát 2012. szeptember 5-7. között Siófokon. A konferencián részt vett a magyar, az észt, a finn köztársasági elnök, valamint az orosz kulturális miniszter is. Az esemény záró plenáris ülésének záróbeszédét L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára mondta el. Az államtitkár elmondta, a finnugor népek együttműködése sikeresen kiállta az idő próbáját, és 20 év alatt jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy egyre több népet és azok képviselőit, intézményeit és polgári szervezeteit foglalja magába. Hozzátette: Magyarországnak különösen fontos, hogy testvéreink vannak, 'nem vagyunk egyedül a világban'. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a testvériségben a legerősebb kapocs a nyelvek közös eredete.

A háromnapos világtalálkozón megrendezték a már hagyományosnak számító szekcióüléseket, de új elemekkel is bővítették az eseményt. Az öt szekció fő témái az etnopolitika és jog; a nyelv és oktatás; a kultúra; a technológiai információk és a tömegtájékoztatás; az egészség, demográfia és ökológia voltak. Ezeken kívül rendhagyó szándékkal gazdasági fórumot is rendeztek, amellyel a tagállamok célja az volt, hogy előkészítsék azt az üzleti együttműködést, amely hosszabb távon is megalapozza a továbblépés és fejlődés lehetőségét. A piac ugyanis hatalmas, a finnugor nyelvet beszélők összlétszáma meghaladja a 25 millió főt.

Zárónyilatkozat: a gazdasági instabilitás nehezíti a célok elérését
Az esemény végén kiadott Zárónyilatkozatban a tagok kinyilvánították, hogy együttműködésük sikeresen kiállta az idő próbáját, és 20 év alatt jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy egyre több népet és azok képviselőit foglalja magába. A nyilatkozat ezért deklarálja, hogy a „finnugor világ” mára realitássá vált, tagjai pedig tudatosan, eredményesen valósítják meg a nemzetközi normákat.

A szervezetnek azonban a globalizáció miatt egyre több nehézséggel kell szembenéznie – állítja a nyilatkozat. Továbbra is nagy probléma a finnugor népesség lélekszámának csökkenése, az asszimilációs és a kultúrát háttérbe szorító folyamatok erősödése, az anyanyelv ismeretének csökkenése. Még nagyobb probléma, és a fejlődés útjában áll, hogy a gazdasági és társadalmi-politikai instabilitás több régióban következetesen akadályozza a mozgalom, valamint az egyes népek előtt álló célok elérését.

A Zárónyilatkozat szorosabb együttműködésre, a finnugor népek demokratizációjának fejlesztésére, valamint az anyanyelv iránti tisztelet növelésére kéri a szervezeteket. Továbbá figyelmezteti a nemzeti képviselők figyelmét arra, hogy a nyelvi sokszínűségnek rendkívül pozitív hatásai vannak az oktatásra. Éppen ezért fontos, hogy a közeljövőben lépéseket tegyenek az óvodáskori és a teljes közoktatás javítása érdekében.

Aláírták a magyar-észt kulturális munkatervet
A zárónapon négy évre szóló magyar-észt kulturális munkatervet írt alá L. Simon László és Rein Lang, Észtország kulturális minisztere.Az együttműködési megállapodás szól a két országban rendezett művészeti fesztiválokról, jubileumokról és egyéb fontosabb eseményekről. Lehetőséget biztosít az előadó- és alkotóművészek, valamint szakemberek számára a másik országban szervezett fontosabb kulturális rendezvényeken, versenyeken, nemzetközi fesztiválokon, kiállításokon, vitákon és szimpóziumokon való részvételre. A megállapodás különösen intenzív együttműködést irányoz elő a zene területén. Élénkíteni kívánja az irodalmi és könyvszakmai kapcsolatokat is; a felek ösztönzik a két ország írói és műfordítói közötti tapasztalatcserét. A program szól a finnugor nyelvrokonsági tudat erősítésről: a felek minden év októberében megszervezik a Rokon Népek Hetét, hogy országukban megismertessék a többi finnugor nép kultúráját és erősítsék a finnugor identitást.

A munkatervben szereplő konkrét programok között kiemelt figyelmet érdemel a Nyolcak című képzőművészeti kiállítás észtországi bemutatása, az észt nemzeti eposz, a Kalevipoeg új magyar fordítása; valamint a magyar-észt szótár párdarabja, az észt-magyar nagyszótár megjelentetése.

A moldvai csángók helyzetéről
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mutatta be Finnország korábbi kulturális minisztere, Tytti Isohookana-Asunmaa Csángó körkép című művét a Finnugor Népek VI. Világkongresszusán Siófokon 2012. szeptember 7-én.

Németh Zsolt szerint a csángó magyarok nem csupán a múlt értékes maradványai, hanem európai polgártársaink, akiknek az a kiváltság és nem könnyű feladat jutott, hogy sajátságos, semmivel össze nem hasonlítható kultúrájukat és nyelvüket őrizzék, az utókorra örökítsék.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntetett Tytti Isohookana-Asunmaa hangsúlyozta: 150 évvel ezelőtt a finn népnek saját nyelvét szégyellnie kellett hazájában, ezért át tudta érezni a moldvai csángók helyzetét, akik a templomban nem énekelhetnek saját nyelven, az iskolában nem tanulhatják saját kultúrájukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk