Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2024. Július 04. 17:50, csütörtök | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Vasúti aluljáró galéria nyílt Pápán

Vasúti aluljáró galéria nyílt Pápán

A pápai vasútállomás aluljárójában művészeti alkotásokból nyílt tárlat csütörtökön délután.

A vasúti aluljárókat gyakran falfirkák tarkítják, olykor gondozatlan, rossz állapotú falak csúfítják el a sokak által látogatott tereket. Bár Pápán soha nem voltak annyira mostoha körülmények a vasútállomás aluljárójában, mégis ráfért a festés és a takarítás, amelyet az önkormányzat gazdasági társaságai végeztek el, hogy aztán a folyosó - Ézsiás István ötlete nyomán - művészeti alkotásokkal teljen meg.

A tárlatot ma délután ünnepélyes keretek között nyitotta meg Unger Tamás. Az alpolgármester örömmel támogatta a kezdeményezést, elmondta, a világban hosszú ideje elindult az az irányzat, hogy a művészeti alkotásokat ne csupán képtárakban mutassák be, hanem kivigyék azokat az emberek közé. A pápai aluljáró egy sokak által látogatott helyszín, ezért kiváló példája ennek az elképzelésnek a vasút galéria. Unger Tamás köszönetet mondott a galéria megálmodóinak, kialakítóinak, a MÁV-nak és azoknak a dolgozóknak, akik előkészítették a helyszínt.

Kerpel Péter művésztanár elmondta, a galéria kialakításakor azt tapasztalták, hogy az aluljáróban járók egyöntetűen örömmel és szeretettel fogadták ezt a tárlatot. Hozzátette: a refi diákjai nagy örömmel vesznek részt ebben a kezdeményezésben. A művésztanár bízik abban, hogy Pápa ezen kapujában kialakított galéria talán igazolni tudja, hogy egy olyan városba érkeznek a látogatók, ahol fontos a művészet és a kissé megkopott "Dunántúl Athénje" érzésből valamit újra fel tud mutatni a város.

Muha Mária gépészmérnök, kulturális menedzser, Ézsiás István felesége volt az, akinek az álma volt, hogy a pápai vasútállomás aluljárójában alakítsanak ki egy galériát, megemlékezve ezzel arra is, hogy férje néhány évig dolgozott a vasútnál. Ézsiás István pápai származású szobrász, festő a megnyitón A. Tóth Sándorról emlékezett meg, aki nagyon sokat tett Pápa városáért. Mindenkitől azt kérte, hogy vigye hírét ennek a galériának, és azt ígérte, hogy hasonló kezdeményezésekkel folytatják a munkát Pápán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 20:44, szerda | Helyi

Csaknem ezer palack vizet osztanak szét a Tisza pápai önkéntesei

Az európai parlamenti választáson második helyen végzett párt helyi önkéntesei a kánikula okozta nehézségeken szeretnének enyhíteni a városban.

2024. Július 17. 09:33, szerda | Helyi

Hűsítő italok, tánc, zene és szuper akciók várnak mindekit pénteken a belvárosban!

Július 19-én pénteken ismét megtelhet a pápai belváros!

2024. Július 15. 17:00, hétfő | Helyi

Minden hétfő reggel az utca takarításával kezdenek a belvárosi üzletek tulajdonosai és alkalmazottai

Jellemző a kutyapiszok, amelyről természetesen nem az állat tehet, de közvetlenül az ember által okozott mocsok és eldobott szemét is gyakran fordul elő a belvárosban.

2024. Július 15. 07:42, hétfő | Helyi

Garanciális útjavítás miatt forgalomkorlátozásra kell ma számítani Pápa és Tét között

A 83. sz. 2x2 sávos főút Pápa és Tét közötti szakaszán garanciális javítási munkálatok miatt 2024. 07. 15. napjától szakaszos forgalomkorlátozásra kell számítani.