Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2024. Január 19. 17:21, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A város legnagyobb adófizetőit köszöntötték

A város legnagyobb adófizetőit köszöntötték

A Városháza üléstermébe várta az önkormányzat a város legnagyobb adófizető vállalkozásait, munkaadóit pénteken délelőtt.

A hagyományos Vállalkozók Újévi Fogadásán a pápai és az országos gazdasági helyzetet értékelték, beszámoltak a közeli jövőre vonatkozó várakozásokról, majd pedig oklevéllel díjazták a legnagyobb adózó helyi vállalkozásokat.

Az ünnepségen dr. Áldozó Tamás köszöntötte a megjelenteket. A polgármester előadásában értékelte a magunk mögött hagyott esztendőt, és ismertette a városra jellemző statisztikákat. Az előadásból kiderült, hogy a város demográfiai helyzete nem kedvező, csökken a lakosság száma, amely több tényezővel is magyarázható, köztük a falusi CSOK bevezetésével, országos trendekkel és azzal, hogy sok máshol tovább tanuló fiatal nem Pápán képzeli el a jövőjét. A munkaerőpiac rendkívül feszes, gyakorlatilag teljes foglalkoztatásról beszélhetünk a városban. A vendégéjszakák száma szintén évről-évre emelkedik, a COVID járványt követően, de még nem érte el az azt megelőző szintet. Ugyancsak pozitív, hogy a város lakóinak vásárlóereje magasabb az országos átlagnál, a megye városai közül együtt mozog az ajkai adatokkal, ám jócskán elmarad a veszprémiektől. A tavalyi évben a helyi iparűzési-adó befizetés csaknem elérte a 2,5 milliárd forintot, ám a szociális hozzájárulás miatt mintegy 400 millió forintot a központi költségvetésbe kellett befizetnie az önkormányzatnak.

Az országos gazdasági folyamatokról Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára tartott előadást. Kiemelte, hogy a kormányzat legfontosabb célja tavaly az infláció leküzdése volt, amelyet sikeresen teljesített, az idei évben 4-5 százalékos szinten fog stabilizálódni a pénzromlás, várakozásai szerint. A 2024-re vonatkozó legfontosabb célnak a gazdasági növekedés helyreállítását nevezte, amelyet a mintegy 6-7 százalékos reálbér növekedés miatti fogyasztásnövekedés, és a beruházások felpörgése fog támogatni.

Az önkormányzat külön köszöntötte és oklevéllel díjazta a város három legnagyobb gazdasági társaságát. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Pápai Hús Kft. állhatott, a második legnagyobb adófizető az Astotec Bt. lett, míg a város legnagyobb cége idén is a Yanfeng Kft. lett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 07:00, hétfő | Helyi

Jókora vendég érkezett a pápai reptérre

Ritkán látott nagyvas szállt le a pápai légibázison tegnap, két alkalommal is.

2024. Április 21. 20:33, vasárnap | Helyi

Íme a Pápai Játékfesztivál harmadik fellépője!

Legutóbb négy évvel ezelőtt jártak Pápán, akkor nagyon jó koncertet adtak - videó.

2024. Április 21. 11:00, vasárnap | Helyi

Kiszakadt a gólzsák, 14 gólt lőtt a Perutz!

Futballmeccsen meglehetősen ritkán látni ennyire sok gólt, az elmúlt mérkőzéseken tapasztalt rossz helyzetkihasználás most átfordult a csapatnál.

2024. Április 20. 20:54, szombat | Helyi

Bemutatkoztak a Fidesz-KDNP jelöltjei - Videó

Rövid videókban az látható, amint az egyes körzetek jelöltjei felolvassák bemutatkozásukat.