Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Október 26. 07:27, szerda | Belföld
Forrás: mti

Varga Judit: a kommunizmus bűneit ugyanolyan szinten kellene kezelni, mint a nácizmus bűneit

Varga Judit: a kommunizmus bűneit ugyanolyan szinten kellene kezelni, mint a nácizmus bűneit

Nagyon fontos hiányt pótol az Egyesült Államokban a Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa, hiszen emlékezteti a felnövekvő generációkat arra itt is, hogy mi történt sok-sok évtizeddel ezelőtt, és hogy a kommunizmus bűneit ugyanolyan szinten kellene kezelni, mint a nácizmus bűneit - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Kommunizmus Áldozatainak Múzeumában Washingtonban.

A tárcavezető rámutatott, hogy az emlékezéssel és folyamatos emlékeztetéssel, a történelem megismerésével nemcsak az áldozatoknak és hősöknek tartozunk, de fontos a tanulságokat is levonni a jelen számára. Hozzátette: éppen ezért nagyon fontos nemzetközi szinten is, hogy értsék, mi történt 1956-ban, és mi történt Közép-Európában.

"Rendkívül fontos kiállítás, nagyon örülök, hogy amerikai és magyar kezdeményezésre létrejött, nagyon színvonalas megoldással, interaktív módon tudja érzékeltetni a kommunizmus szörnyűségeit" - fogalmazott a miniszter a múzeum megtekintése után, ami Washington belvárosában a kormányzati negyedben, a Fehér Háztól néhány száz méterre működik.

Megjegyezte, hogy a Washingtonban látható kiállítás ugyanazon az elven, mint a budapesti Terror Háza mutatja be őszintén azt, hogy mi történt Közép-Európában és szerte a világban a kommunizmus címszava alatt.

Hangsúlyozta, hogy akik nem éltek a kommunizmusban, azok közül sokan és sokszor félreértelmezik azt, hiszen "teljesen más papíron olvasgatni, jó életkörülmények között a kommunizmusról, és teljesen más volt, amikor egy országnak azt sajnos a gyakorlatban is ki kellett próbálnia".

A magyar forradalom évfordulójának alkalmából tartott panelbeszélgetésen részt vettek egykori 56-osok, akik az Egyesült Államokban találtak otthonra.

A miniszter beszélt jelenbeli párhuzamokról, amelyek megfogalmazása szerint abból az értetlenségből fakadnak, hogy Magyarország kritikusai sokszor nem ismerik a magyar és közép-európai történelmet. Mint mondta, "az összes jogállamisági vitát is érdemes lenne egy történelemórával kezdeni, hogy a partnereink értsék, milyen történelmi tapasztalatból tagadunk meg bizonyos politikai megoldásokat és módszereket, mert mi már megtanultuk, hogy azok nem vezetnek jóra".

Megjegyezte, hogy nagyon fontos lenne ezeket a múzeumokat - mint a Washingtonban működő - Európa-szerte felállítani és emlékeztetni folyamatosan a kortársakat, hogy kik a magyarok és mit tettek a szabadságért. Rámutatott, hogy évekkel ezelőtt az Európai Parlamentben is hosszú vitát kellett folytatni annak érdekében, hogy legalább egy határozatot fogadjanak el, amely elítéli a kommunizmus bűneit.

Varga Judit Washingtonban felkeresett több, konzervatív elvek mentén működő intézményt, a tárgyalások tapasztalatait úgy foglalta össze, "jó látni, hogy szinte ugyanazok a mondatok hagyják el az amerikai partnerek száját, amelyeket mi is szoktunk mondani, a család, szuverenitás védelme a hagyományos értékek tiszteletben tartása".

Ahogy a miniszter a Konzervatív Partnerség Intézetében tartott előadásán hangsúlyozta: a konzervativizmus nem azt jelenti, hogy az ember, maradi, vagy ósdi, hanem megőrzi a múltból azt, ami értékes és adaptálja a modern kor kihívásaira.

Az utazásnak célja volt a kapcsolatépítés és tapasztalatcsere is, az amerikai konzervatív politikai közegben pedig egy optimista hangulatot érzékelt a közelgő november 8-i félidős törvényhozási választásokat megelőzően - összegezte washingtoni tárgyalásainak tapasztalatait Varga Judit igazságügyi miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.