Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Július 09. 09:30, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Változnak az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adószabályok

Változnak az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adószabályok

Változnak a magánszemélyek ingatlanértékesítésből származó jövedelmének felhasználásával kapcsolatos adószabályok - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

A közlemény ismerteti: a magánszemélyek ingatlanértékesítésből (ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából) származó jövedelmét a bevételből kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás időszakát figyelembe véve kell meghatározni.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény jelenleg hatályos rendelkezése alapján, amennyiben valaki ingatlanértékesítésből származó jövedelmét vagy annak egy részét a bevallási határidőn belül saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló intézményben biztosított férőhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzésére használja fel - és ezt az adóbevallásában feltünteti -, a megállapított és bevallott adót (vagy annak a felhasznált jövedelemre eső részét) nem kell megfizetnie.

Amennyiben a jövedelem cél szerinti felhasználására a bevallást követően kerül sor az értékesítést követő két évben, a hatályos rendelkezés szerint adókiegyenlítés formájában lehet visszaigényelni a megfizetett adót. Egy idei módosításnak köszönhetően azonban július 20-tól már a jövedelem felhasználásának igazolásával lehet visszaigényelni a megfizetett adót, sőt, átmeneti szabály alapján már a 2017. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségre is alkalmazni lehet. Megszűnik tehát az adókiegyenlítés bonyolult rendszere, a megfizetett adót akár már év közben is vissza lehet igényelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.