Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Július 07. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Valós személyek profiljával is visszaélhetnek online csalók

Valós személyek profiljával is visszaélhetnek online csalók

Olvasónk úgy tudta, hogy egy családos, jól szituált gépészmérnöktől vásárol létrát, ám valójában online csalókkal üzletelt.

Tanulságos történet következik: Bár manapság egyre többet hallunk az online csalókról, és némely sztori után talán okkal csettinthetünk, hogy velünk ezt biztosan nem tudták volna megcsinálni, ám a következő történet kapcsán nem ez jut eszünkbe. Ugyan egy hibát elkövetett olvasónk, előre utalt, ám ezúttal olyan volt a körítés, hogy legtöbbünk hasonlóképpen cselekedett volna.

A közösségi médiában hirdetett meg egy létrát egy jól szituált, családos gépészmérnök, a részletek megtárgyalása is biztatóan ment, egyedül talán az lehetett volna gyanús, hogy a Győr-Moson-Sopron vármegyei Gyarmat helyett Balassagyarmaton volt megtalálható a meghirdetett tárgy, ám ennyi félreértés belefér - gondolta olvasónk. Az eladó 4500 Ft-ért vállalta, hogy futárral elküldi a létrát, előre utalást követően. Itt is gyanút foghatott volna olvasónk, ám mégiscsak egy családos, szimpatikus gépészmérnökről van szó, miért csalna ki 29.500 forintot - gondolta György, akinek azért a bizalom jeleként a létra kínálója elküldött egy fotót a személyi igazolványáról.

Olvasónk így nem kételkedett, el is utalta az összeget a megadott számlaszámra és névre. Érdekesség, hogy az utalás úgy is elment, hogy valójában a számlát nem az a személy nyitotta, akinek a neve szerepelt az utaláson, és akit György az eladónak hitt.

A létra csak nem került feladásra, így nyomozni kezdett olvasónk. Meg is találta a profil valódi tulajdonosát, aki már korábban feljelentést tett a rendőrségen, hogy felhasználják a nevét és a képeit. Hogy a személyi igazolványához, vagy annak hamisítványához miként jutottak a csalók, az egyelőre nem derült ki, ám György felhívására többen is reagáltak a közösségi médiában, mondván, őket is hasonlóképpen verték át. A kamu profil közben lekerült a Facebookról.

Az ügynek valószínűleg lesz folytatása, ám kérdéses, hogy milyen büntetésre számíthatnak a csalók, ha egyáltalán eljut az ítéletig a történet. Egy biztos, egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk az online vásárlások alkalmával.

A hasonló bűncselekmények elkerülése érdekében kérjük, tartsa szem előtt az alábbiakat!

• A vételárat soha ne utalja előre idegen magánszemélynek! Válassza inkább az utánvétes fizetést, de a legbiztonságosabb a személyes átvétel.
• Utánvétes fizetés esetén a csomag tartalmát – amennyiben a futárszolgálat erre lehetőséget biztosít – minden esetben ellenőrizze le a vételár kifizetése előtt.
• Ne higgyen a nagyon kedvező ajánlatoknak, ezek mögött gyakran hamis hirdetések állnak.

Az online csalások megelőzése érdekében további hasznos információkat talál a kiberpajzs.hu oldalra!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.