Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Május 27. 17:29, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Vállalkozóbarát helyi gazdaságpolitikára készül Grőber Attila

Vállalkozóbarát helyi gazdaságpolitikára készül Grőber Attila

Az ellenzéki polgármester-jelölt szerint adócsökkentési programmal új lendületet kaphat a helyi gazdaság, új vállalkozásokat lehet Pápára csábítani, illetve olyan cégeket visszahozni, amelyek korábban elhagyták a várost.

Az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület és hat ellenzéki párt polgármester-jelöltje hangsúlyozta, hogy bár az önkormányzat lehetőségei behatároltak, a központi költségvetési elvonások miatt, mégis szerinte a helyi vállalkozók adóterheinek csökkentésére van szükség, és arra, hogy a következő városvezetés folyamatos párbeszédet folytasson a helyi gazdasági szereplőkkel, egyúttal megerősítse a kis- és középvállalkozói réteget.

Adóemelések ciklusa volt

Reagált arra, hogy Áldozó Tamás polgármester korábban azt mondta, hogy nem emeltek adót az elmúlt időszakban Pápán. Grőber Attila ezzel szemben az adóemelések ciklusáról beszélt. Mint mondta, az építményadó mértéke 50 százalékkal nőtt, a telekadó mértéke övezetenként eltérő mértékben, de helyenként hatszorosára emelkedett, és kiterjesztették azt a csatolt településrészekre is. – Aki azt mondja, hogy itt nem volt adóemelés, az nem mond igazat – hangsúlyozta.

Grőber Attila elmondta, hogy online vállalkozói fórumra invitálta a helyi gazdasági szereplőket, akik közül több mint 30-an el is fogadták a meghívását.

A program bemutatásakor elhangzott, hogy a vállalkozókkal rendszeres kapcsolatot kíván fenntartani, a folyamatos egyeztetés fenttartásáért. Ezért:

  • Vállalkozói tanácsadói testületet kíván alapítani.
  • Vállalkozók világából érkező polgármesteri tanácsadó kinevezését tartja indokoltnak, aki társadalmi munkában végezné ezt a tevékenységet.
  • Polgármesteri üzleti találkozók megtartását szeretné, havi rendszerességgel.

Iparűzési adó

Grőber Attila szerint csökkenteni kell a vállalkozók terheit. Az iparűzési adó Pápán 2 százalék, amelyet a ciklus végére 20 %-kal csökkentene. Szerinte ezzel nem csökkenne az adóbevétel mértéke, ugyanis azok a vállalkozások, amelyek a magas adóterhek miatt elhagyták a várost, visszatérnének, és újak is érkeznének Pápára. – Az az én felelősségem lesz, ha nem így történik, de a felelősséget vállalom – hangsúlyozta a polgármester-jelölt, aki szerint a vállalkozókat abba is be kell vonni, hogy az általuk befizetett adó egy részének felhasználásáról ők maguk hozhassanak döntést, melynek köszönhetően sokkal inkább magukénak fogják érezni a várost.

Építményadó

A politikus szerint az építményadónál nincs ekkora mozgástér, azonban ennél az adónemnél is van lehetőség a könnyítésre, például a nem használt gazdasági épületek utáni adóteher-csökkentés esetében.

A kis- és közepes vállalkozások esetében inkubációs és vállalkozás ösztönző-védő program elindítása szerepel Grőber Attila tervei között. – Számunkra az nem lehet kérdés, hogy a pápai vállalkozók között nem teszünk különbséget, nem érdekel, melyik vállalkozó, melyik politikai párttal szimpatizál. Mindenki egyenrangú fél lesz. Ért-e a szakmájához és akar-e velünk együttműködni, ez érdekel, más nem.

Kommunális adó

A magánszemélyek adóival kapcsolatban elhangzott, a kommunális adó sávossá tételére van szükség, az ingatlan méretétől függően, mivel a rendszer a jelenlegi formájában igazságtalan. Szerinte elfogadhatatlan, hogy mindenki ugyanannyi adót fizet, függetlenül az ingatlan méretétől. Grőber Attila hangsúlyozta, a 75 év feletti egyedülálló idősek számára meg fogja szüntetni a kommunális adót.
A telekadóról elmondta, a harmadik övezetbe tartozó külterületi területekre vonatkozó adó mértékét 0 forintra fogja csökkenteni.

Grőber Attila szerint ezzel az adócsökkentési programmal új lendületet kaphat a helyi gazdaság, új vállalkozásokat lehet Pápára csábítani, illetve olyan cégeket visszahozni, amelyek korábban elhagyták a várost, éppen ezért az adócsökkentés ellenére sem számít az adóbevételek csökkenésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 18:07, szombat | Helyi

Itt a várva-várt hír: csatlakozik az oltáshoz a Honvédség!

Csütörtök óta küzdenek a lángokkal Kenyeri és Csönge térségében, már mintegy 400 hektáron ég a növényzet.

2024. Szeptember 07. 16:33, szombat | Helyi

Családi napot tartottak a pápai Bázisrepülőtéren

Az MH 47. Bázisrepülőtér idén is megrendezte a családi napot, hogy az ott szolgálatot teljesítők családtagjai is betekintést nyerhessenek a légibázis munkájába, illetve így köszönjék meg nekik az általuk nyújtott támogatást.

2024. Szeptember 07. 16:31, szombat | Helyi

Még mindig küzdenek a lángokkal a tűzoltók, foltokban még ég a növényzet

A Vönöck és Kenyeri közötti területen dolgoznak a tűzoltók.

2024. Szeptember 06. 16:40, péntek | Helyi

Újra lángol a fenyves Kenyerinél - Videó