Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Július 02. 18:23, péntek | Helyi
Forrás: Elsősorban Pápai Városbarát Egylet

Vajda Péterre és Tar Istvánra emlékeztek

Vajda Péterre és Tar Istvánra emlékeztek

A magyar közművelődés nagy egyénisége, Vajda Péter halálának 175., Tar István Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész – Vajda Péter vanyolai szobra alkotója – elhunytának 50. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak július második napján, Vanyolán, az egykori iskolaépület előkertjében.

– A pápai – Pápa környéki Vajda Péter-emlékprojekt keretében sorra került főhajtás „pótlásnak” számít, hiszen a falu jeles szülöttéről, Vajda Péterről minden esztendő januárjának végén szoktak hagyományosan megemlékezni a vanyolaiak, azonban idén ezt a súlyos járványhelyzet meghiúsította, így erre a július eleji alkalomra annak pótlásaként is tekinthetünk – emelte ki Varga Rita vanyolai polgármester asszony köszöntőjében.

– Fontosnak éreztük, hogy az Elsősorban pápai Városbarát Egylettel a futó Vajda-emlékprojekt keretében – a pápai emlékjelek mellett – idén Vajda Péter mellszobránál is fejet hajtsunk; illetve ezen szobor alkotójáról, a tragikus halált halt néhai jeles művészről, Tar Istvánról is megemlékezzünk. Vajda Péternek, idei 175. halálozási évfordulóján túl más évfordulója is van. 190 éve, az 1831. évi kolerajárvány alkalmával keveredett ártatlanul gyanúba, hogy az egyik egyetemi orvostanár ellen intézett utcai tüntetést ő rendezte. Midőn az orvosi kar e miatt vizsgálatra jelentkezésekor mindig azt követelte tőle, hogy tisztázza magát, ártatlansága tudatában, büszke dacból vonakodott a magyarázkodástól és rövidesen lemondott az orvosi pályáról. 180 éve, 1841-ben választotta tagjául a korabeli irodalmi ízlés fejlesztésének, s a hazai szépirodalom támogatásának fontos irányító szervezete, a Kisfaludy Társaság. Kortársai már életében példaképnek tekintették Vajda Pétert; leginkább Petőfi Sándor, aki a függetlenség bajnok férfijának nevezte – emlékeztetett Varga Rita.

A polgármesteri köszöntőt követően Vajda Péter leszármazottja, Kovács Attiláné Vajda Edit nyugalmazott pápai tanárnő osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait. A vanyolai Vajda Péter-mellszobor előtt állva visszaemlékezett annak közel hatvan évvel ezelőtti felavatására, a faluhoz kötődő fiatalkori emlékeire és férjével közösen végzett családtörténeti kutatásaira, gyűjtőmunkáira. Mint mondta, Vajda Péter főleg pedagógiai munkásságával tette rá a legnagyobb hatást; talán nem véletlen, hogy XX. századi leszármazottai közül többen is – beleértve magát is – pedagógusok lettek.

Kovácsné Vajda Edit után Kerecsényi Zoltán, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője, a Vajda-emlékprojekt koordinátora méltatta a vanyolai Vajda Péter-szobrot, mint művészeti alkotást, és annak alkotóját, a kerek öt évtizede halott Tar István szobrászművészt.

Kerecsényi elmondta, az újpesti születésű Tar (Theisz) Istvánt manapság már kevésbé ismerik, emlegetik, de korában ismert és népszerű művésznek számított. Bory Jenő-tanítvány volt, a Magyar Képzőművészek Szövetsége főtitkáraként, a Művészeti Alap elnökeként, a Magyar Iparművészeti Főiskola tanszékvezető főiskolai tanáraként is munkált; mintegy félszáz köztéri szobra hirdeti, őrzi alkotói emlékét Magyarország-szerte. Például az ő tehetséges keze munkáját dicséri a magyar főváros IV. kerületében, a városháza oldalfalán Bajcsy-Zsilinszky Endre bronzportréja, a VIII. kerületben Babits Mihály reliefje, a Vígszínház előtt Zrínyi Miklós mellszobra, a XIX. kerületi, kispesti városháza előtti Szabadság-emlékmű, vagy az Erzsébet híd pesti hídfőjénél „A barbárok harca a rómaiakkal” címet viselő expresszív kútszobor-együttes. Vidéken, többek között Egerben az egri vár kapuja mellett látható dombormű, Mogyoróskán II. Rákóczi Ferenc, Tordason Petőfi Sándor, Celldömölkön Berzsenyi Dániel mellszobra, Esztergomban Lőrinc kapitány, Makón és Veszprémben József Attila, Miskolcon Semmelweis Ignác egész alakos szobra, és természetesen a vanyolai Vajda Péter mellszobor, stb.

Az emlékalkalmon koszorúk és virágok elhelyezésére is sor került a Vajda-szobornál, illetve a Vajda-emlékház táblájánál. Vanyola Község Önkormányzata nevében Varga Rita polgármester, Birkás Győző alpolgármester, Fehér Mária címzetes főjegyző, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet nevében Kerecsényi Zoltán, Kovácsné Vajda Edit, Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna, Margl Józsefné hajtottak fejet. Kovácsné Vajda Edit mellett Vajda Péter leszármazottai közül tiszteletét tette még Dobosné Varga Orsolya, Molnár Béláné, Péntek Dénesné, Varga Györgyné. A programon emlékplakettet nyújtottak át Csorba János Lászlónak több éves, az EpVE-t, valamint a Vajda-emlékprojektet segítő technikai munkássága elismeréseként. Minden megjelent pedig egy, Kerecsényi Zoltán Vajda-grafikájával illusztrált emlékképeslapot kapott ajándékul. A Vajda Péter-emlékprojekt következő – július végi – állomása a Kőris-hegyi Vajda Péter-kilátó lesz, ahová az EpVE emlékprojekti önkéntesei emlékszalagot fognak vinni és felkötni a névadó emlékére.

(Forrás: EpVE-Hírlevél,
fotók: EpVE)

A Pápa melletti Vanyola szülötte, Vajda Péter reformkori irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus élő leszármazottjai: Péntek Dénesné, Molnár Béláné, Kovács Attiláné, Varga Györgyné, Dobosné Varga Orsolya Kerecsényi Zoltánnal, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet Vajda Péter-emlékprojektjének koordinátorával. (Vanyola, 2021. július 2.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.