Városlista
2024. október 26, szombat - Dömötör

Hírek

2024. Október 18. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Vadász Krisztina: Akkor leszek elégedett öt év múlva, ha mindenki el meri majd mondani a véleményét

Vadász Krisztina: Akkor leszek elégedett öt év múlva, ha mindenki el meri majd mondani a véleményét

A város új alpolgármesterével beszélgettünk, akitől többek között azt is megkérdeztük, hogy miként szeretne megmaradni embernek, a politikai hatalom birtokában.

Menjünk egy kicsit vissza az időben. Amikor Grőber Attila először megkereste, hogy csatlakozzon a csapatához, mire gondolt?

Többször egyeztettünk, míg végül igent mondtam. Azt gondoltam, biztosan határozott elképzelései vannak arról, hogy kikkel szeretne együtt dolgozni, ezt meg is erősítette az azóta eltelt idő.

Attól tartott, hogy nincs esély a győzelemre? Vagy a politika világától akarta távol tartani önmagát?

Nem, egyik sem. Már korábban, 1998-ban indultam önkormányzati választáson képviselő-jelöltként. Az akkori tapasztalataim tartottak vissza. Gyakorlatilag nem zajlott kampánymunka, számomra pedig nagyon fontos az út, amin célba érünk. Amikor polgármester úr harmadszor is felkért, akkor tudatosult bennem, hogy mennyire komolyan gondolja, mennyire elszánt és hogy milyen tervei vannak, milyen csapattal. Utóbb kiderült, hogy a megérzéseim jók voltak, valóban komoly munkát fektettünk a kampányba, és egy szuper csapat tagja lehetek.

Az elején is hitt abban, hogy győzhet ez a csapat?

Igen. Az utóbbi években egyre fokozódott az az elégedetlenség, ami aztán ide vezetett. Ez tetten érhető volt a magánbeszélgetésekben, de egyre többen artikulálták a véleményüket a közösségi médiában is. Olyan volt a közhangulat, hogy 34 év ide, berendezkedés oda, benne volt a levegőben a változás szele.

A változás megtörtént, az elmúlt héten pedig alpolgármesterré választották. Mit gondol, milyen egy jó alpolgármester?

Azt gondolom, hogy egy alpolgármesternek az emberek között kell lennie. Én nem online, hanem személyes fogadóórákat szeretnék tartani. Személyesen találkozni az emberekkel, meghallgatni őket. Szeretném, ha elmondanák azt is, ami tetszik nekik, és azt is, ami nem. Hogy őszintén beszélgessenek velem. Tisztában vagyok azzal, hogy nem lehet 28 ezer emberrel kommunikálni, de aki megkeres, annak a rendelkezésére kell, hogy álljak. Mindenkinek meg kell adni a tiszteletet, és azt a jogot, hogy a maga szempontjai szerint igaza van. Még ha nem is tudunk mindenkinek segíteni, de meghallgatjuk őket és próbálunk megoldást találni a problémájukra.

Egy idő után ebben el lehet fáradni. A hatalom megváltoztatja egy vezető személyiségét. Hogyan lehet ez ellen védekezni?

Sok olyan embert megtartani magunk körül, akik szólnak. Akik őszintén elmondják a véleményüket, és jelzik, ha valami rossz irányban megy. Akik nem érdekből, vagy számításból vannak ott, hanem őszinte barátságból, szeretetből, támogatásból. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy azokkal veszik körbe magukat, akik helyeselnek mindenre. De teljes képet csak akkor kaphatunk, ha meghalljuk az építő kritikát is.

Milyen az együttműködés Grőber Attilával? Megosztották már a feladatokat?

A polgármester határozza meg az alpolgármester feladatait, arra kért Grőber Attila, hogy írjam össze azokat a feladatköröket, melyekkel szívesen foglalkoznék. Első körben át akarjuk látni a rendszereket, az önkormányzati működést, megismerni mindenkit, ezért számos tárgyalást, egyeztetést folytatunk le. Nagyon sok segítséget kapunk a hivatal szakembereitől, nagyon elhivatottak és értenek a hivatásukhoz. Sokat tanulunk, folyamatosan cseng a telefon, számos e-mail érkezik, nem unatkozom az utóbbi időben, de nem is arra szerződtem. Élvezem a napi feladatokat.

Az alakuló ülésen Áldozó Tamás fideszes képviselő egy Facebook poszthoz intézett kommentjei miatt vonta kérdőre. Az ülésen csak röviden reagált erre.

Igen, ennek az az oka, hogy nem kívánunk Facebook kommenteket kifotózni, paksamétákba gyűjteni és azokat ünnepi alkalmakra bevinni. Egyébként én senkit nem neveztem állatnak, nem is értek egyet ezzel a minősítéssel. Aki ismer, az tudja, hogy mit gondolok az embertársaimról, szociális dolgozóként évekig foglalkoztam a nehezebb sorsú családok megsegítésével. Számomra nagy elégtétel, hogy a város roma közössége teljes vállszélességgel állt ki mellettem. Egyszerűen képtelenség mindent szóvá tenni, ami a Facebook-on zajlik, nem tartom jó iránynak, hogy kommentek alapján vonunk kérdőre másokat testületi üléseken.

Ha öt év múlva visszatekint az elvégzett munkára, mikor lesz elégedett?

Elégedett leszek, ha a város lakóin azt fogom látni, hogy mosolyognak. Nem telepszik rájuk a politika, nem akarja befolyásolni az életüket. Ha mindenki elmondhatja a véleményét és szabadon, a hatalom befolyása nélkül teszi a dolgát, éli az életét, ha a pápai polgárok aktívan részt vesznek a közéletben és bátran megfogalmazzák a véleményüket, legyen az pozitív, vagy negatív.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 25. 19:15, péntek | Helyi

Hosszú verseny lesz, mi bírni fogjuk, reméljük a Fabia is!

Villáminterjú Kronome Ákossal a Zemplén Rally előtt.

2024. Október 25. 14:17, péntek | Helyi

Előzzük meg a halottak napi tüzeket

Az elkövetkező napokban többen kilátogatnak a temetőbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Sokan otthon is mécseseket, gyertyákat gyújtanak.

2024. Október 25. 11:21, péntek | Helyi

Elkötöttek egy Hondát, fának hajtottak vele a tizenéves fiatalok

Jármű önkényes elvétele miatt indult eljárás két fiatallal szemben.

2024. Október 24. 11:14, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy autó a 83-ason

A tűzoltók eloltották a lángokat, forgalomkorlátozásra kell számítani.