Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Március 05. 14:47, csütörtök | PR

Üzletemberként ezekre a hibákra figyelj a laptopodnál!

Üzletemberként ezekre a hibákra figyelj a laptopodnál!

A legtöbb vállalkozás életében ma már megkerülhetetlen, hogy a munkavégzés egy része, vagy egésze számítógépen történjen.

A megrendelések, üzleti partnerekkel való kapcsolattartás, árajánlatok készítése, vagy a digitális formában készített termék mind-mind a számítógép segítségével történik. Ha te is cégvezető, üzletember vagy, akkor rendelkezel minimum egy okostelefonnal és egy laptoppal.

Belegondoltál már abba, milyen veszteséget jelentene, ha a laptopod tönkremenne? Valószínűleg napokra, hetekre megfosztana a munkavégzés lehetőségtől. A vállalati titkok, bizalmas információk elvesztése vagy illetéktelen kezekbe kerülése jelentős anyagi kárt okozna számodra. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy betarts néhány alapvető dolgot, hogy megvédd a számítógépedet.

A hardvered megóvása
Az adataid védelme első körben magának a számítógéped fizikai állapotának megóvásán múlik. Óvd a mechanikai sérülésektől, leeséstől, a hőtől illetve a folyadékoktól. Amikor nem használod, olyankor tedd laptoptáskába a készüléket, vagy legalább csukd össze. Vásárolhatsz eleve strapabíróbb kivitelezésű csepp- és porálló, illetve tartósabb, fémvázas laptopot is.

Érdemes odafigyelned a laptop töltő és az akkumulátor megfelelő használatára is. Hiszen akár fontos adatokat is elveszíthetsz, ha váratlanul lemerül a készüléked. A töltő esetében figyelj arra, hogy ne törjön meg a vezeték, illetve ne tedd ki közvetlen napfénynek, és tartsd távol a hősugárzótól, radiátortól.

Az akkumulátor élettartamának megőrzése érdekében a számítógépen érdemes bekapcsolni az akkumulátor-kímélő üzemmódot. Lehetőleg ne töltsd fel 100%-ig, csak 80-90%-ra emelkedjen a töltöttségi szint. A modern lítiumos akkumulátorok már nem tudnak túltöltődni. Sokkal károsabb, ha feltöltöd, lemeríted, majd újra feltöltöd az akkumulátort. Inkább legyen folyamatosan a töltőn és csak akkor használd az akkut, ha utazol vagy nem tudod bedugni a konnektorba.

Amikor akkuról üzemelteted a laptopot, akkor is meghosszabbíthatod az üzemidőt néhány trükkel. Vedd lejjebb a kijelző fényerejét, ha lehet, kapcsold ki a wi-fit, a bluetooth kapcsolatot, illetve csak a legszükségesebb programokat futasd.

Ne tedd a laptopot puha felületre (ágy, párna, takaró) ez egyrészt csökkenti a hűtés hatékonyságát, másrést apró szöszök kerülhetnek a gépbe, amik károsítják az eszközt. Nem tesz jót a gépednek a nagy hőingás sem; a téli hidegből hazaérkezve ne kapcsold be azonnal, várd meg míg szobahőmérsékletűre melegszik.

A szoftverek megfelelő védelme
A hardver megóvása mellett ugyanolyan fontos a kényes adatok, üzleti tikok megóvása is, amit a gépeden tárolsz. A nélkülözhetetlen adatokról készíts biztonsági másolatot, pendrive-ra vagy külső winchesterre, ezeket internet kapcsolat nélkül is használhatod. De online felhőben is tárolhatod a mentéseket, ennek előnye, hogy internetkapcsolattal bárhonnan hozzáférhetsz.

Használhatod a file titkosítást is, így ha esetleg ellopják a készüléket, akkor sem férnek hozzá az adataidhoz. Ez akkor is véd, ha kiveszik a laptopból a háttértárolót, hiszen nem a készülékeket védi a jelszó, hanem magukat az adatokat.

Legyél körültekintő a jelszavaiddal is. A legújabb kiberbiztonsági ajánlások szerint már nem 8, hanem 15 karakterből álló jelszót érdemes használni. Ajánlott egy értelmes mondatot kitalálni jelszóként, amihez számokat is használunk, hiszen így könnyebb lesz megjegyezni. Érdemes a különböző felhasználói fiókokhoz eltérő kulcsszavakat alkalmazni, mert ha az egyiket feltörik, akkor az összes többihez hozzáférhetnek a hekkerek. Használhatsz jelszókezelő szoftvereket is, amelyek titkosítva kezelik az összes jelszavadat, neked pedig elegendő egy mesterjelszót megjegyezni.

A vírusok és kémprogramok ellen is fel kell készülni, a Windows 10 beépített vírusirtója megfelelő védelmet nyújthat, de vásárolhatsz különböző védelmi szoftvereket is. Ezen kívül mindig frissítsd a használt szoftvereket, az operációs rendszert, a webböngészőt.

Manapság egyre többet hallani a zsarolóprogramokról is, amelyek elsődleges célpontjai a cégek, kisebb vállalkozások. Ne tölts le gyanús weboldalakról programokat, és ne dőlj be „a veszélyes vírust észleltünk, töltse le a vírusírtót” jellegű trükköknek. Ismeretlen eredetű e-mailekben szereplő linkeket ne nyiss meg, legjobb, ha azonnal töröld a levelezőrendszeredből.

Ezeknek az alapvető tanácsoknak a betartásával számos kellemetlenségtől kímélheted meg magadat és üzleti vállalkozásodat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.