Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Március 16. 09:17, szerda | Bulvár
Forrás: origo.hu

Üzenetet küldünk az idegeneknek

Üzenetet küldünk az idegeneknek

A New Horizons idegen civilizációknak szóló önarcképet fog küldeni a Naprendszer legtávolabbi pontjaiba.

Aki azt hitte, hogy a New Horizons űrszondának a Pluto tanulmányozásán kívül semmi hasznát nem vesszük, az gondolja újra: a One Earth Message Alapítvány sajátos, az idegen civilizációknak szóló önarcképet küld majd a szondának a bolygónkról, amint felszabadul rajta elég hely. A New Horizons ezt fogja közvetíteni a Naprendszer legtávolabbi pontjaiba - írja az origo.

Nem a One Earth Message Alapítvány az első, amely az esetlegesen minket kereső idegen civilizációknak szeretne üzenni. 1977-ben a NASA a Voyager űrszondák fedélzetén is küldött már tájékoztatót a világűrbe arról, hogy mennyire változatos az élet a Földön - ez egyfajta időkapszulaként működik a feltételezett idegenek számára, akik esetleg megtalálják majd valamikor a kozmosz mélységeiben.

A One Earth Message Alapítvány Jon Lomberg vezetésével most ezt szeretné megismételni, csak egy sokkal modernebb eszközzel, változtatható tartalommal és az emberiség összefogásával.

Még nincs elég hely

A misszió véghezviteléhez az szükséges, hogy a New Horizonson felszabaduljon elég hely az információk tárolására - ez azonban egyelőre még nem történt meg, hiszen a Plutóról gyűjtött adatokkal teljesen megtelt a memória. Ahogy visszaérkezik minden fájl, a New Horizons csapata újraírhatja az eszköz memóriáját, feltöltve ezt a sajátos önarcképet magunkról és a bolygónkról.

Jöhetnek az új ötletek

Az Alapítvány egyébként nem önkényesen akarja megmondani, hogy mi kerüljön ebbe az üzenetbe. A világ bármely pontjáról érkezhetnek be ötletek, és végül online szavazással döntik majd el, hogy mely üzeneteket továbbítják a New Horizonsra.

Nem csupán egy kép vagy üzenetsor kerül fel a szondára: az Alapítvány kiemeli, hogy kifejezetten fontos, most már sokkal fejlettebb technológiák állnak rendelkezésünkre, mint 1977-ben, így többféle üzenetet továbbíthatunk. Akár különböző szoftverek, háromdimenziós képek is helyet kaphatnak, debármiféle új ötletet szívesen fogadnak

A cél az, hogy minél színesebb, sokoldalúbb és kifejezőbb képet kapjanak a bolygó jelenlegi állapotáról azok, akik végül veszik a New Horizons üzeneteit.

A magyarok lelkesek"Amikor petíciót nyújtottunk be a NASA-nak, hogy a One Earth Message elindíthassa a projektet, a legtöbb támogató aláírás az Egyesült Államokból jött - a második legtöbb pedig Magyarországról" - mondta el Jon Lomberg. - "Ez egy üzenet lesz a Földtől és a Földnek is. Már maga az, hogy együtt alkotjuk meg, kifejezi azt, hogy valójában egységben élünk ezen a kis bolygón. Valóban egy Föld vagyunk."

A projekt jelenleg az ötletgyűjtés fázisában van, Jon Lomberg pedigMagyarországra is ellátogat, hogy előadásokat tartson.
Március 21-én a Preziben, március 23-án pedig a Design Terminálban, egy Puli Meetupon tart előadást a One Earth Message-dzsel kapcsolatosan.

Címkék: tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.