Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Október 07. 19:34, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Unger Tamás a petícióról: hangulatkeltő modern magyar gárdista masírozás a pápai online térben

Unger Tamás a petícióról: hangulatkeltő modern magyar gárdista masírozás a pápai online térben

Az alpolgármester hosszú bejegyzésben reagált a magukat pápai polgároknak nevező civilek petíciójára, amelyben Unger Tamás "egyfajta rasszizmusba hajló felhangról" is ír.

Mintegy egy hete gyűjti az aláírásokat a civil szerveződés (melynek a cikk szerzője is tagja), a pápai belváros közbiztonságának és köztisztaságának javítása érdekében. Online már több mint 1300-an írták alá a petíciót, de nyomtatott formában is terjednek az ívek a belvárosban, többszáz további aláírással. A városvezetés is megszólalt a kérdésben, Unger Tamás alpolgármester hosszú posztjában

- elismeri, hogy valós problémákat vetnek fel a civilek, ugyanakkor hozzáteszi, ezek a problámák a város egy jól körülhatárolt területére koncentrálódnak (ezt egyébként maga a petíció is tartalmazza).

- Megjegyzi, egy nemrégiben elvégzett, 1000 fős mintavétellel készült közvéleménykutatás szerint a pápaiak 80%-a szerint jó a közbiztonság a városban.

- Kiemeli: a város túlnyomó többségében rend van.

- Bár a petíció a társadalmi normák, a nyugodt, békés élettér és lakókörnyezet védelmének fontosságáráról ír, az alpolgármester rasszista felhangról beszél. Az ide vonatkozó részt szó szerint idézzük: "Bárhogy is olvasom, a petíció alapjául szolgáló viselkedésformák és a megjelölt helyszínek – a közösségi médiában a kapcsolódó hozzászólásokkal erősen alátámasztva - elég egyértelműen egy bizonyos népcsoport, kisebbség viselkedése elleni fellépést sürgetik és innentől kezdve nem nélkülözhetnek egyfajta rasszizmusba hajló felhangot sem. Ha egy kicsit erősebben szeretnék fogalmazni: a legszélsőségesebb jobbikos időkben tapasztalt Magyar Gárda alapvetéseit ötvözi egy modern, civil közösségi online platformmal. Tulajdonképpen egy hangulatkeltő modern magyar gárdista masírozás a pápai online térben" - fogalmaz az alpolgármester.

Ennek ellentmond, hogy a civilek többször hangsúlyozták, hogy nem faji kérdésről van szó, hanem együttélési problémáról.

- Unger Tamás úgy fogalmaz, hogy nincs jogszabályi háttere a közterület-felügyelet hatáskörének érdemi kiterjesztésének a felsorolt esetek beavatkozási feltételeinek megteremtésére.

- A városrendészet szót nem használja az alpolgármester, amely egyébként több magyarországi városban működik, és a szóban forgó petíció is tesz javaslatot annak felállítására azzal a céllal, hogy a járőrök jelenléte visszatartó erejű legyen a szemetelés, vagy az egyéb, másokat zavaró cselekmények visszaszorításában. Ezzel kapcsolatban Unger Tamás úgy fogalmaz: "Egy olyan szervezet felállítására, amely közpénzből fenyeget meg pápai polgárokat és bármilyen erőszakot alkalmaz velük szemben, a mi kormányzásunk idején biztosan nem kerül sor."Kérdés, hogy mire alapozza az alpolgármester ezt az állítást, több városban évek óta működik városrendészet, amely egyébként az önkormányzat iránymutatásai szerint végzi a tevékenyéségét, a rendőrség munkáját segítve.

- Az alpolgármester a rendszeres rendőri jelenlétre vonatkozó javaslatot támogatja.

Aki végig kívánja olvasni a teljes bejegyzést, az itt megtalálja:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.