Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Május 11. 06:24, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Unger Tamás: Van programunk

Unger Tamás: Van programunk

Az alpolgármestert többen kérdezték, hogy a politikai adok-kapok helyett miért nem inkább a terveikről beszélnek. Válaszul elmondta, a programjuk elérhető a város honlapján, bár elismeri, kissé időigényes lesz átbogarászni.

Miután az ellenzéki tömörülés elkezdte bemutatni elképzeléseit, többen megkérdezték a jelenlegi és újrázni kívánó városvezetést, hogy milyen programmal állnak a választók elé.

- A különböző kampányeseményeken, levelezésekben és itt, a közösségi oldalon is posztok alatt hozzászólásokban többen kérdezik, megjegyzik, hogy miért nem a programunk bemutatásával „foglalkozunk” inkább a politikai adok-kapok helyett.
Egy politikai kampány része (lehet/kellene lenni) természetesen a különböző formációk programjainak bemutatása is, de olykor ez az elem kapja a legkevesebb figyelmet. Erre én mindig azt válaszolom, hogy a mi programunk tulajdonképpen évek óta ismert és szabadon olvasható azok számára, akik érdeklődnek iránta és egy kis proaktivitással felkeresik a város honlapján vagy az előterjesztések vagy a koncepciók, stratégiák alatt azokat dokumentumokat, amelyek ezt eddig is, most is kiválóan összefoglalják: az ún. integrált településfejlesztési stratégiát (ITS) és újabban – az európai uniós pályázatokhoz kapcsolódóan – a fenntartható településfejlesztési stratégiát (FVS) - írja közösségi oldalán Unger Tamás.

A két dokumentum, amelyet külső szakértők segítségével, a városvezetés és az egyéb fő döntéshozók javaslatai és ellenőrzése mellett, a képviselők transzparens tájékoztatásával állítottunk össze (módosító javaslat egy sem érkezett!), ugyan jogszabályi előírás, az egyik inkább hazai, a másik inkább uniós irányelvek alapján elemzi a település helyzetét és veszi számba a szükséges fejlesztések, beavatkozások körét, de részletesebb, megalapozottabb, szakmaibb programot e tekintetben nehéz lenne elképzelni.

- A legutóbbi testületi ülésen fogadtuk el – minden frakció egyhangúan – a FVS 2022-es népszámlálási adataival frissített és egyéb dokumentumokkal kiegészített változatát, amely az eredeti és felülvizsgált stratégia mellett integráltan tartalmazza immár

  • az ún. zöld átállási menetrendet és zöld finanszírozási keretrendszer c. dokumentumot, vagyis a város tervezett zöldpolitikai beavatkozásainak körét, pl. fenntartható energia, fenntartható településüzemeltetés
  • a digitális átállási menetrendet, vagyis pl. a digitális fejlesztések, okos alkalmazások szükségességének összefoglalóját
  • a beruházások finanszírozásának tervezett rendjét.

A dokumentum hivatalosan a 2021-27-es európai uniós fejlesztési ciklusra íródott, de ennél sokkal hosszabb távú, 10-15 éves kitekintéssel is bír, több rétegű célrendszeren keresztül határozza meg a város előtt álló megoldandó feladatokat és fejlesztési irányokat.

- Ez tehát a MI programunk, amelyet elolvasásra javaslok, igaz mérete alapján (513 oldal) kissé időigényes, ezen a linken.

Az ehhez kapcsolódó TOP Plusz Városfejlesztési Programterv konkrét projektjavaslatokkal és várható eredményekkel itt olvasható.

E két dokumentumot tehát a képviselő testület minden tagja egyhangúan elfogadta, az ettől eltérő programok, fejlesztési és beavatkozási javaslatok megfogalmazása érdekes következtetésekre adnak lehetőséget - írja a posztban Unger Tamás.

Címkék: program, unger tamás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 18:07, szombat | Helyi

Itt a várva-várt hír: csatlakozik az oltáshoz a Honvédség!

Csütörtök óta küzdenek a lángokkal Kenyeri és Csönge térségében, már mintegy 400 hektáron ég a növényzet.

2024. Szeptember 07. 16:33, szombat | Helyi

Családi napot tartottak a pápai Bázisrepülőtéren

Az MH 47. Bázisrepülőtér idén is megrendezte a családi napot, hogy az ott szolgálatot teljesítők családtagjai is betekintést nyerhessenek a légibázis munkájába, illetve így köszönjék meg nekik az általuk nyújtott támogatást.

2024. Szeptember 07. 16:31, szombat | Helyi

Még mindig küzdenek a lángokkal a tűzoltók, foltokban még ég a növényzet

A Vönöck és Kenyeri közötti területen dolgoznak a tűzoltók.

2024. Szeptember 06. 16:40, péntek | Helyi

Újra lángol a fenyves Kenyerinél - Videó