Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 13. 11:06, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Merkel: Oroszország saját magának árt

Ukrán válság - Merkel: Oroszország saját magának árt

Moszkva kihasználja Ukrajna gyengeségét, és az erősebb jogát szegezi szembe a jog erejével, de saját magának árt, ha nem változtat politikáján - mondta a német kancellár csütörtökön a Bundestagban.

Angela Merkel a német törvényhozás alsóházában mondott beszédében hangsúlyozta: az orosz vezetés visszatért a 19. és a 20. század hatalmi politikájához, és csak saját érdekeit érvényesíti, amivel megsérti Ukrajna területi egységét és veszélyezteti a nemzetközi stabilitást.
Ezért egységesen és határozottan fel kell lépni Oroszország ellen, a fegyveres erő alkalmazása azonban szóba sem jöhet - jelentette ki a német kancellár.
Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok a válság diplomáciai, politikai rendezésére törekszik. A legfontosabb egy nemzetközi megfigyelő csoport felállítása, amely felméri a helyzetet és rögzíti a tényeket, és egy nemzetközi összekötő csoport összeállítása, amely közvetít Kijev, Moszkva és a nyugati partnerek között.
Amennyiben a politikai rendezés megindítása továbbra sem sikerül, mert Moszkva nem változtat politikáján, Ukrajnát katasztrófa fenyegeti, de nem ez lenne az egyetlen következmény, mert a ragaszkodás a letűnt századok erőpolitikájához gyökeresen átalakítaná az EU és Oroszország viszonyát, amit "Oroszország súlyosan megszenvedne gazdaságilag és politikailag" - mutatott rá Angela Merkel.
Moszkvának napokon belül változtatnia kell, különben az EU elindítja az állam- és kormányfők minapi rendkívüli csúcstalálkozóján elhatározott szankciósorozat második hullámát - emelte ki a német kancellár.
Az EU-ban "senki sem akar szankciókat, de mindenki készen áll a bevezetésükre" - hangsúlyozta Angela Merkel.
A közösség támogatja az új kijevi vezetést az ország modernizációjában. Ukrajnának hatékonyabb államszervezetre, a korrupció visszaszorítására, gazdasági fejlődésre és a társadalmat megosztó "árkok betemetésére" van szüksége, hogy anyanyelvtől és vallástól függetlenül
valamennyi lakosának hazája legyen - mondta a kancellár, hozzátéve, hogy az EU nemcsak Ukrajnával vállal szolidaritást, hanem Moldovával és Grúziával is.
Az EU keleti partnerségi politikája azonban nem a hatalmi érdekeken alapuló "geopolitika, hanem szomszédságpolitika", amely a békés együttélést szolgálja - fejtette ki Angela Merkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése