Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 19. 12:52, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Győri Enikő: nincs jobb uniós válasz a társulási megállapodásnál

Ukrán válság - Győri Enikő: nincs jobb uniós válasz a társulási megállapodásnál

Nincs jobb, kézzelfoghatóbb európai uniós válasz az ukrán válságra annál, hogy pénteken az Európai Tanács ülésén aláírják a korábban kidolgozott EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyi államtitkára egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen.

Az államtitkár kiemelte: ezzel teljesül a kijevi Majdanon tüntető ukránok követelése.
Bár folyik a propaganda az EU megosztottságáról, és valóban eltérőek a tagállamok érdekei, érintettsége, az EU viszonylag gyorsan és egységesen megfelelő választ adott a helyzetre - vélekedett. Hozzátette: ugyanakkor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy egyes tagállamokat komolyabban érint az ukrajnai helyzet, mint másokat.
Győri Enikő közölte: az uniós tagállamok állam- és kormányfői csütörtök este egyeztetnek az ukrajnai helyzetről, amelyre "reagálni kell, és fognak is". Erre az országokban az elhatározás megvan, mindenki érti a helyzet súlyát, és "van még a tarsolyban eszköz" - jelentette ki.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az unió korábban hármas szankciórendszerről döntött, ennek a második lépcsőfokánál tart most, bizonyos személyek beutazását megtiltotta, és vagyonukat befagyasztotta. Itt is van még mozgástér, de el kell dönteni, hogy szükséges-e a harmadik lépcsőfokig eljutni - mondta.
Megjegyezte: több tagállam emellett a kétoldalú kapcsolatokban - például a katonai együttműködésben - is hozott intézkedéseket.
Győri Enikő szerint az EU most jobban érti, hogy kit mennyire érint érzékenyen a helyzet az energiaellátás biztonsága miatt. Magyarország a legkiszolgáltatottabb országok között van ebből a szempontból. Az uniónak kiegyensúlyozott lépéseket kell hoznia a szolidaritás elve alapján, a terhek megosztásával - mutatott rá, hozzátéve, jelenleg hatástanulmány készül arról, kit hogyan érint az ukrán válság.
Kérdésre válaszolva közölte: az uniós országok Európa-ügyi tárcavezetőinek keddi ülésén nem került szóba Paks kérdése. Minden tagállamnak önálló energiapolitikája van, és Európában máshol is épülnek atomerőművek - mondta.
Minden tagállam maga felelős azért, hogy milyen forrásokból fedezi az energiaszükségletét - magyarázta. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az Európai Tanács ülés napirendjén szerepelnek gazdasági kérdések, a versenyképesség és az iparpolitika. Emellett az energia is téma lesz.
Győri Enikő a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésről és a megújuló energiaforrások felhasználásáról szóló európai bizottsági javaslattal kapcsolatban azt mondta, hogy a gazdagabb országoknak nem nehéz teljesíteniük ezeket a célokat, de "a nehezebb örökséggel induló" tagállamoknak jelentős pénzügyi kihívást jelent.

Címkék: Ukrán válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése