Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Március 08. 17:43, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Újra működik a nyomdagép, amellyel kinyomtatták a Nemzeti dalt 1848-ban Pápán

Újra működik a nyomdagép, amellyel kinyomtatták a Nemzeti dalt 1848-ban Pápán

Sőt, a Pápai Református Gyűjtemények könyvtárában berendezett kiállítás megtekintői ki is próbálhatják a szerkezetet és nyomtathatnak is maguknak egy példányt.

Egy nevezetes nap emlékei címmel nyílt kiállítás a könyvtár termeiben, ahol számos, az 1848-as forradalomhoz és városunkhoz köthető történelmi emléktárgy tekinthető meg. A tárlat emléket állít többek között Petőfi Sándornak, Jókai Mórnak, Bocsor Istvánnak és Tarczy Lajosnak is. De a kiállítás fő attrakciója az a nyomdagép, amellyel 174 évvel ezelőtt kinyomtatták Pápán a Nemzeti dalt és a 12 pontot. S, hogy még egyedibb legyen a történet, a kiállítás résztvevői saját kezűleg nyomtathatnak is egy-egy példányt Petőfi Sándor költeményéből.

A ma délutáni megnyitóünnepségen Köntös László gyűjteményi igazgató arról beszélt, hogy a vers sorai, „Rabok legyünk, vagy szabadok? - kérdés ma is érvényes. Mint mondta, a szabadság kérdés végigvonul nemzetünk egész történetén. Hozzátette, büszkén mondhatják, hogy a szabadság nagy eszméinek megfogalmazója pápai kollégiumi diák volt. - Nemcsak a régmúltat szeretnénk felidézni, hanem a régmúlt örökségén keresztül szeretnénk üzenni Petőfi Sándor szavaival, a Nemzeti dal kinyomtatásával – hangsúlyozta Köntös László.

Az igazgató szerint a mai világban, ahol az egyén szabadságáról szól minden, fontos hangsúlyozni, hogy a szabadság és a nemzet összetartozik. – Ez a kiállítás azt üzeni a jövőnek, hogy a nemzet marad. Egyéni szabadságunkat is csak szabad nemzetben találhatjuk meg. Így, amikor döntenünk kell jövőnkről, visszhangozzon szívünkben a Nemzeti dal! – fogalmazott Köntös László.

A megnyitóünnepségre meghívást kapott dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is, aki felidézte, a kiállított nyomdagépet még a rendszerváltást megelőzően Veszprémbe szállították, de most visszakerülhetett Pápára, ahová való.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

2024. Április 24. 12:46, szerda | Helyi

Dr. Czumbil Norbert nyerte a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj regionális különdíját

A jelenleg Csornán praktizáló neurológus jótékonysági célra ajánlotta fel a díjjal járó pénzjutalmat, amelyből pápai szervezet is részesült.

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.