Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2019. Szeptember 28. 19:46, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Újjászületett jelkép – Átadták az Esterházy-kastély kapuját

Újjászületett jelkép – Átadták az Esterházy-kastély kapuját

Ünnepélyes keretek között, népes pápai közönség előtt átadták a pápai Esterházy-kastély újra elkészített kovácsoltvas kapuját és teljes körűen felújított kerítését.

A második világháború idején eltűnt 17. századi kapu pontos mását készítették el Lehoczky János kovács-iparművész szentendrei műhelyében. A kapuátadási ceremóniára összegyűlt Pápa színe-java, minden kétséget kizárva, hogy szükségét érezték-e a városlakók a kapu újjáépítésének.

A tömeget dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, felidézve, a szentendrei művésszel először kilenc évvel ezelőtt egyeztettek a kapu újra alkotásáról, ám akkor még nem látszott a nagyszabású munka fedezete. 2015-ben lépett előre az ügy, amikor a felújított Esterházy-kastély átadó ünnepségére Pápára érkező Lázár János miniszter megkérdezte, hogy milyen tervei vannak még a városvezetésnek a kastély környezetében. Akkor a kastély kapujának helyreállítását jelölték meg és Lázár János ígéretet tett arra, hogy a Miniszterelnökség fedezetet biztosít a munkálatokra – idézte fel a polgármester.

Áldozó Tamás azt mondta, a MiG-21 emlékmű átadásakor úgy fogalmazott, hogy egy új jelkép született, ehhez hasonlóan most azt mondta, egy jelkép újjászületet. – Régi pápai családok fotóalbumában jellemző kép, amelyen a család a kastély kapuja előtt szerepel. Biztos vagyok abban, hogy most újra meg fognak telni a fotóalbumok ilyen képekkel, ez pedig azt jelenti, hogy valami, amit kiszakítottak a lelkünkből, a város kollektív tudatából, az most visszatér, mert létezik megújulás. Érdemes hinni a dolgokban, erősen akarni kell őket és akkor azok megvalósulnak – hangzott el az ünnepi beszédben.

Lázár János köszöntőjében azt mondta, nagy örömmel fogadta el a meghívást, hiszen egy olyan városba érkezhetett, ahol nyugalom és békesség van, az emberek tisztelik és becsülik egymást. Hozzátette, soha ne zárják be ezt a kaput a pápaiak, mindig hagyják nyitva egymás előtt.

Mint mondta, követte az elmúlt években a város életét, elismerését fejezte ki azért a munkáért, amit a város közösen elvégzett és ennek szimbolikus eredménye a kastély újra elkészült kapuja. – Pápa városa folyamatosan gyarapszik és erősödik, látványosan fejlődik. Ennek az volt a feltétele, hogy legyen összefogás, terv és elképzelés. Dicséret és elismerés illeti azt az önkormányzatot, amely 2035-ig megtervezte a város jövőjét – fogalmazott a korábbi miniszter.

Lázár János Esterházy Ferencre, Károlyra és Miklósra utalva azt mondta: Az ő teljesítményükhöz nem volt elegendő az, hogy Esterházynak születtek, hanem nagyon sok tehetségre volt szükség. – Ez azt mutatja a 21. század Magyarországának, hogy nem az kell, hogy számítson, hogy az ember putriba, vagy kastélyba születik, hanem az, hogy ki milyen tehetséges. Ne a kastélyt és a díszes kerítést, a hatalmas vagyont lássák, hanem a tehetség érvényesülését és azt, hogy ha egy közösség összefog, akkor a fiatalok ma is érvényesíteni tudják tehetségüket – hangsúlyozta Lázár János.

A beszédeket követően Lázár János korábbi miniszter, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester, valamint Lehoczky János kovács iparművész és fia, Lehoczky Tivadar restaurátor kinyitották a kapu szárnyait és a város polgárai beléptek rajta a kastély udvarára.

Az ünnepség pezsgős koccintással és színpadi programokkal folytatódott…

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.