Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Május 24. 22:40, csütörtök | Helyi

Újjászerveződött a Kossuth Szövetség Veszprém megyei Szervezete

Újjászerveződött a Kossuth Szövetség Veszprém megyei Szervezete

Az újjászervezés motorja, „bázisszervezete” az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) – tudtuk meg az ügyvivőtől, Kerecsényi Zoltántól, aki ezentúl a KSZ megyei titkári feladatait is ellátja.

Kerecsényi Zoltán a szövetség felkérésére „örökölte” meg a két esztendeje elhunyt H. Szabó Lajostól a feladatokat, mivel a néhai jeles lokálpatrióta betegsége, majd halála után a szervezet teljesen magára maradt. Kerecsényi, aki egyébként az 1990-es évek közepén jelen volt a szervezet alapításánál, s az 1997-es pápai VI. Országos Kossuth Tábor résztvevője is volt, kiemelte, valójában 2016/17-ben, az EpVE pápai – Pápa környéki Kossuth-Emlékprojektje során merült fel a KSZ pápai, környékbeli, megyei vonatkozású újjászervezése, majd konkrétan a 2017 szeptemberi, pápai, városházi Kossuth-ünnepély előtt, Gavlik István országos tiszteletbeli-örökös elnök szorgalmazására döntöttek úgy az egyleti önkéntesekkel, az emlékprojekt eredményein felbuzdulva, hogy nem hagyják gazdátlanul a kossuthi, negyvennyolcas hagyományok ápolását, s emlékek őrzését az elkövetkezendőekben, folytatják tovább a H. Szabó Lajos által elkezdetteket, hiszen látták az elmúlt időszakban, hogy bizony van mit tenni a környékbeli-járási negyvennyolcas vonatkozású emlékhelyek-emlékjelek gondozása területén.

Kerecsényi Zoltán hangsúlyozta, fontos az, hogy folyamatosan felhívják ezekre a figyelmet, hogy szorgalmazzák, buzdítsák az adott helyen lévőket az emlékek gondozására, s hogy főként a felnövekvő nemzedékeket bevonják ezekbe a dolgokba. H. Szabó Lajos – Lajos bácsi – idejében sokakat sikerült megmozgatni e célokért, számos Kossuth, vagy más jelesebb magyar nevét viselő intézmények, közösségek, negyvennyolcas emlékhellyel rendelkező települések működtek együtt a szövetséggel, s vettek részt a programokban meghirdetett emlékőrző „akciókban”, vetélkedőkön, pályázatokon, stb. Megyénkben, az 1990-es 2000-es években például jól össze tudott dolgozni a Kövy Zsolt bácsi vezette Magyarok Világszövetsége a megyei Kossuthosokkal, ebből az időszakból, amikor én még fiatalabb voltam, igen szép emlékeket, s tanulságokat őrzök – emlékezett vissza Kerecsényi.

A szövetség hivatalos bejegyzése óta éppen huszonöt esztendő telt el, eddigi tevékenysége bizonyítja hogy létrehozása fontos és szükségszerű volt, nagy szerepet vállalt szerte az országban a kossuthi és negyvennyolcas vonatkozású hagyományok ápolásában-fenntartásában, sok-sok helyen kezdeményezett-állított emlékjeleket Kossuth és kortársai tiszteletére, sok-sok helyen újulhatott meg egy-egy volt honvédő nyugvóhelye, a szövetség széles körben segítette elő a polgári forradalom és szabadságharc 150. és 160., illetve Kossuth Lajos születésének 200. évfordulóját. Szép dokumentáció áll rendelkezésre ezekből az időkből. Mi, amit itt két éve egyletünkkel elkezdtünk, amíg tudjuk, folytatjuk tovább emlékprojekti tapasztalatainkkal a hátizsákunkban, hiszen 2018/19 a 170. évfordulót jelenti, s ugyebár nekünk szülővárosunkban, annak környékén, illetve annak szélesebb környékén van mire büszkének lennünk, van az emlékek közül mit felelevenítenünk; elég csak például a Kossuth-Meszlényi család kapcsán Bakonyság-Csárdapusztára, Lókút-Óbányára, Mencshelyre, Halimbára, Ihász kapcsán Nagydémre, a Batthyányak kapcsán Dákára, Petőfi, Orlai, Jókai, Deák kapcsán Pápára, Kmety-Pap-Üchtritz kapcsán Marcaltő-Ihászra, Éberhardt kapcsán Gecsére gondolnunk, – húzta alá Kerecsényi Zoltán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.