Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2017. Augusztus 24. 05:02, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Újabb szennyezett tojásokat vontak ki a forgalomból Franciaországban

Újabb szennyezett tojásokat vontak ki a forgalomból Franciaországban

Franciaországban újabb négy, növényvédőszer hatóanyagával, fipronillal szennyezett, belga és holland tojásokból készített tésztafajtát vontak ki a forgalomból - derül ki a francia agrártárca szerdai listájából.

Eddig 22, belga vagy holland szennyezett tojásból készült terméket vontak ki a forgalomból, de ez az első alkalom, hogy hazai gyártású élelmiszerek forgalmazási engedélyét vonta be az illetékes francia hatóság. A Franciaországban gyártott termékek is holland vagy belga tojásból készültek.

A négy betiltott termék közül három burgonyalángos-, egy pedig gofritészta-márka.

A francia mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a termékekben az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben volt szermaradék, így fogyasztásuk nem jelentett egészségügyi kockázatot, ettől függetlenül elrendelték kivonásukat a forgalomból, mert a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaztak fipronilt. A listát azokról a termékekről, amelyek a megengedettnél nagyobb koncentrációban tartalmaznak fipronilt, fokozatosan frissíti honalapján a tárca.

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, élelmiszer célú állatok esetében azonban nem használható. Több európai uniós (EU) tagállamba is került szennyezett tojás, tojástermék. Eddig legalább 17 uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.