Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 17. 13:20, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Újabb meredek háztartási energia-áremelés Nagy-Britanniában

Újabb meredek háztartási energia-áremelés Nagy-Britanniában

Meredek háztartási energia-áremelést jelentett be csütörtökön a legnagyobb brit szolgáltató, a British Gas, néhány napon belül ez a második jelentős áremelési bejelentés Nagy-Britanniában.

Az áramszolgáltatást is nyújtó British Gas anyavállalata, a Centrica csütörtökön közölte, hogy a lakossági áramtarifák országos átlagban 10,4 százalékkal, a háztartási földgáz 8,4 százalékkal drágul november végétől.
Ez átlagosan 123 fonttal, 1444 fontra (több mint 500 ezer forintra) emeli egy-egy érintett brit háztartás éves energiarezsijét.
A British Gas nyolcmillió háztartást szolgál ki Nagy-Britanniában; ez a teljes brit lakosság egyharmadát érinti.
A cég a globális piaci beszerzési árakkal, a hazai energiatovábbítási költségek emelkedésével és a kormány által az energiaipari cégekre kirótt "zöldadóval" magyarázta az áremelést.
Egy másik országos szolgáltató, az SSE a múlt héten az általa felszámolt kiskereskedelmi áramdíjak 8,2 százalékos emelését jelentette be, a nagybani beszerzési árak emelkedésére hivatkozva.
Ed Davey energiaügyi miniszter - aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban - a British Gas szerdai áremelési bejelentését "rendkívül kiábrándító hírnek" nevezte, és felszólította a céget a döntés nyílt és átlátható magyarázatára. Davey parlamenti nyilatkozatában azt javasolta a fogyasztóknak, hogy válogassanak a szolgáltatók közül, és térjenek át ahhoz a céghez, amelyik a legolcsóbb tarifákat kínálja.
Iparági szakkommentátorok szerint ugyanakkor biztosra vehető, hogy a brit lakossági piacon tevékenykedő többi nagy magántulajdonú szolgáltató is hamarosan követi a British Gas és az SSE példáját.
Az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának energiaügyi miniszterjelöltje, Caroline Flint csütörtökön kijelentette: a legutóbbi áremelési bejelentések minden eddiginél világosabban mutatják, hogy szükség van a Labour vezetője által minap kilátásba helyezett árbefagyasztásra.
Ed Miliband, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje a Labour szeptember végi éves kongresszusán közölte, hogy ha a párt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú energiaszolgáltató céget pedig feldarabolná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.
David Cameron konzervatív párti miniszterelnök ugyanakkor a héten "átverésnek" nevezte a tervet, mondván: a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása a világpiaci árakra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése