Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 03. 14:54, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Új városrészi központot alakítanának ki egykori pápai iparterületeken

Új városrészi központot alakítanának ki egykori pápai iparterületeken

Áldozó Tamás polgármester ma a negyedik pontját ismertette az Esterházy2035 elnevezésű városfejlesztési tervnek.

Ez a pont a város 100-150 éve kialakult ipari övezetének (az Elekthermax és a Pápai Textilgyár egyes telepeiről van szó) a rehabilitálását, új városrészi központ kialakítását célozza - írja a városvezető hozzátéve, már csak tartalma és a beavatkozás komplexitása miatt is hosszú előkészítést, alapos tervezést és rengeteg munkát kíván ez a projekt.

Ugyanakkor a polgármester szerint a rehabilitációnak sem városképi, sem településszervezési-üzemeltetési, sem városfejlesztési szempontból nincs alternatívája, mivel ha nem történik meg a beavatkozás, akkor félő, hogy a területből tartósan rozsdaövezet alakul ki. Ezt mindenképp meg kell előznünk, a terület értékes épületeit pedig meg kell mentenünk - fogalmaz Áldozó Tamás.

Áldozó Tamás a pápai Millenáris elnevezést használja a volt iparterületek megújítása kapcsán. -A volt Dohánygyár (Béke tér – Esterházy út) és az egykori Perutz, majd Pápai Textilgyár (Kisfaludy utca – Arany János utca – Tompa Mihály utca által határolt) területén lévő használaton kívüli üzemcsarnokok, szabad felületek rehabilitációja elsősorban közösségi kulturális, szabadidős és lakhatási céllal. A beavatkozás eredményeképp a mai leromlott terület jellegtelen üzemépületeit lebontjuk, a dohánygyári épületeket és az Arany János utca-Kisfaludy utca sarkán található egykori csévelő-fonoda épületét rehabilitáljuk, a közöttük levő területeken pihenőövezetet alakítunk ki játszótérrel, sétánnyal, közparkkal. A rehabilitált épületekben intézményeket, kulturális- és rendezvényközpontot, a textil-, a dohányipar és a háztartásikészülék-gyártás történetét bemutató múzeumot, továbbá lakásokat alakítunk ki - írja a polgármester.

A városrész rehabilitációja, a leromlott iparterületek megszüntetése és új funkciókkal történő ellátása lendületet adna a városrész fejlődésének, újbóli benépesedésének. A város olyan új súlypontja alakulna ki, ami nagyon hosszú időre szólóan alakítaná át a város térszerkezetét, a kulturális fogyasztási szokásokat, a szabadidő kulturált eltöltésének lehetőségeit - olvasható a bejegyzésben.

Az Esterházy2035 városfejlesztési koncepció korábbi pontjait ITT találja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.