Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új genetikai teszt a magzati rendellenességek kiszűrésére

Új genetikai teszt a magzati rendellenességek kiszűrésére

Egy új genetikai vizsgálat még pontosabban kimutathatja a genetikai rendellenességeket már a születés előtt, mint a jelenlegi módszerek - írja a Fox News. Az úgynevezett kromoszomális microarray az adott genetikai rendellenességen belül még több hiányosság, nem megfelelő működés feltárására képes.

Az új eljárás ezért még hatékonyabban szűri ki a magzati rendellenességeket, mint a prenatális diagnosztika jelenleg használatos módszere, a kariotipizálás. Az új módszer, a kromoszomális microarray felfedte, előre jelezte, hogyha valaki DiGeorge-szindrómával fog születni. Ez szív- és nagy érfejlődési rendellenességgel, a mellékpajzsmirigyek és a csecsemőmirigy hiányával vagy alulfejlettségével jár. Ennek oka, hogy a 22-es kromoszóma egy kis része hiányzik. Az új vizsgálat képes volt felismerni ezt a hiányzó részt, míg a korábbi kariotipizálás ezt nem tudta észlelni.

A microarray ezenkívül képes volt felismerni néhány olyan, az autizmussal összefüggésbe hozható genetikai rendellenességet, amit a korábbi vizsgálat szintén nem mutatott ki.

Dr. Ronald Wapner, a Columbia Egyetem szülész-nőgyógyász professzora, a tanulmány szerzője szerint a vizsgálatok olyan ígéretesek, hogy a kromoszomális microarray elképzelhető, hogy fel fogja váltani a jelenlegi genetikai vizsgálati módszert, a kariotipizálást.

A microarrayt már most is használják gyerekeknél olyan genetikai rendellenességek vizsgálatára, amelyek veleszületett fejlődési problémákat vagy fogyatékosságot okoztak.

A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a microarray a szükségesnél több információt mutathat ki, mint amennyi hasznos vagy szükséges.

Összehasonlítva a két módszert: a kariotipizálás megmutatja a túl kevés vagy túl sok kromoszómaszámot, vagy azok rendellenes struktúráját. Ezzel szemben a microarray összehasonlítja a magzati DNS-t egészséges emberével, ezzel is közelebbi bepillantást adva a szakembereknek a genetikai kódok felépítéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során