Városlista
2023. december 4, hétfő - Barbara, Borbála

Hírek

2020. Augusztus 08. 12:37, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Új 83-as út: Ősszel kezdődhet a kivitelezés!

Új 83-as út: Ősszel kezdődhet a kivitelezés!

Szombaton délelőtt jelentették be, hogy a 83. számú főút Pápa – Győr M1
autópálya közötti szakaszának megújításra irányuló projekt, kivitelezési
költségeihez szükséges forrásbiztosításról megszületett a határozat.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőtől az ünnepélyes bejelentést követően megtudtuk, októberig kell megkötni a támogatási szerződéseket, ezt követően indulhatnak meg a munkagépek az új 83-as út nyomvonalán. A képviselő hangsúlyozta, nagyon komoly munka folyt a háttérben, az új út előkészítésekor. Példaként említette, hogy csak a környezetvédelmi hatósági engedélyeztetési eljárása egy évig tartott, figyelembe vették az állatok élőhelyeit, útvonalait, azok az ivóhelyeiket az út alatt tudják megközelíteni, ezért a vadelütésektől is kevésbé kell majd tartani.

A júliusban meghozott kormánydöntéssel kapcsolatban elmondta, annak azért volt nagy jelentősége, mert a kormány abban az esetben is biztosítja az építéshez szükséges teljes forrásösszeget, ha valamilyen ok miatt mégsem érkezik meg az európai uniós forrás-váromány.

A szombat délelőtti sajtóbejelentésen Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Kara Ákos országgyűlési képviselő is méltatta dr. Kovács Zoltánt, aki még polgármesterként kezdeményezte, majd pedig képvislőként és államtitkárként sokat tett azért, hogy az új út valósággá válhasson. Idő közben sokat módosultak a tervek, volt, hogy csak a régi út modernizálása volt terítéken, vagy egy sokkal szűkebb műszaki tartalom megvalósítása, de a végső döntés egy autópályával felérő, 2x2 sávos, minden települést elkerülő út megépítéséről szól, amely egy regionális gyűjtőúttá is válik - mondta el dr. Kovács Zoltán hozzátéve, tudja, hogy sokan már csak ígéretként tekintettek az útra, de az végre valósággá válik.

A beruházásban számára az a legfontosabb, hogy egy biztonságos közlekedési útvonal épül meg Pápa és Győr között. Mint mondta, számos baleset történik a régi úton, ezért nagy jelentősége van közlekedésbiztonsági szempontból is az új útnak, amelyhez csak különszintű csomópontokon keresztül csatlakoznak majd más utak.

Kiemelte, hogy a pápai Bázisrepülőtér felé is készül egy új lehajtó, így a várost megkerülve is lehetőség lesz eljutni a reptérre. Gyors és biztonságos közlekedési összeköttetés jön létre az egyik legprogresszívebb magyar város és a logisztikai szempontból kiemelt jelentőségű Pápa között. Dr. Áldozó Tamás polgármester ehhez hozzátette, ezzel a város belső területeinek a megközelítési útvonala is módosulni fog, fel fog értékelődni a Téglagyári út, mint bevezető út, amit az ott zajló beruházásokkor figyelembe is vettek.

A városvezető az új út jelentőségét hangsúlyozva úgy fogalmazott, ez a beruházás Magyarországon példa nélküli, mivel a kormány azt vállalta, hogy minden magyar megyei jogú városhoz autópálya fog vezetni, amely ígéret nagyjából lmeg is valósult. Pápa az egyetlen olyan nem megyei jogú város lesz Magyarországon, ahová azért épül autópálya, hogy bekapcsolódjon az autópálya hálózatba. Ez pedig minden fáradozást megért.

A 83-as számú főút Pápa és Győr közötti szakasza 2x2 sávos főúttá épül át, 30 hónap alatt. A kivitelezés két részből áll, az első rész a Pápa és Tét közötti 19 kilométeres szakasz, amelyhez kapcsolódik az 1,5 kilométeres repülőtéri bekötőút. A második szakasz Téttől tart Győrig, 17 kilométer hosszúságban. A két szakasz kivitelezése egyidőben, párhuzamosan zajlik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 03. 19:00, vasárnap | Helyi

Ilyen volt advent első vasárnapja Pápán

Az Esterházy-kastély udvarán meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját dr. Mail József apát-plébános.

2023. December 03. 18:07, vasárnap | Helyi

Kedden nyit a jégpálya!

Jól áll a jégkészítés az Esterházy-kastély udvarán, mutatjuk a belépőjegy árakat is!

2023. December 02. 20:06, szombat | Helyi

A legkisebb apróságok megsegítésére rendeztek jótékonysági koncertet Pápán

Advent első vasárnapjához közeledve nagyszerű zenészek és zenekedvelő közönség töltötte meg a református ótemplomot. A hangverseny a kora- és újszülött kisgyermekeket támogatja, az összegyűlt közel 300 ezer forinttal.

2023. December 01. 12:52, péntek | Helyi

Átadták a pápai tűzoltóparancsnokság megújult épületét

Az épület nyílászáróit kicserélték, valamint teljes körűen szigetelték, összesen 240 millió forintból.