Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 14. 07:13, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress

Ötven éve építették a berlini falat

Ötven éve építették a berlini falat

Németországban 1 perces néma tiszteletadással emlékeztek azokra az emberekre, akiket a berlini falnál lőttek agyon, menekülés közben.

A hidegháború jelképének számító falat 50 éve kezdték építeni. Az ünnepségen az államfő és a kancellár is beszédet mondott - tudatta a HírTV.

136 emberre emlékeztek Berlin központjában. Ennyi menekülőt lőttek agyon a berlini falat őrző katonák 28 év alatt, Nyugat és Kelet egykori határán. 5 ezer embert pedig elfogtak, és munkatáborokba szállítottak.

A hidegháború jelképét 1961. augusztus 13-án éjszaka 15 ezer keletnémet katona kezdte építeni, a „Rózsa” fedőnevű akcióban. A kezdeti szögesdrót-barikádból 160 kilométeres erődszerű fal lett Nyugat-Berlin körül. A Szovjetunió azért látott neki az építkezésnek, mert az 50-es években 3 és fél millióan disszidáltak itt nyugatra. 1961-ben már havonta 30 ezren szöktek át a határon. Ezt követően 20 év alatt se próbálkoztak ennyien.

Ahogy az építkezés, úgy a falbontás is történelmi fordulóponttá vált. 1989-90-ben szinte az egészet megsemmisítették. A fal Németország elsőszámú turistalátványossága lett, de a nyomvonalon folyamatosak az építkezések. A berlini városvezetés 100 millió eurót különített el bicikliút építésére is.

Orientpress Hírügynökség

Címkék: berlin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.