Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 11. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Túlkínálat a kereskedelmi ingatlanpiacon

Túlkínálat a kereskedelmi ingatlanpiacon

Túlkínálat jellemzi a kereskedelmi ingatlanpiac helyzetét Budapesten és az ország többi részén egyaránt.

A fővárosban számtalan üzlethelyiségen látható a kiadó/eladó vagy épp az elköltöztünk tábla - írja a Magyar Hírlap. Évek óta tartó jelenség, hogy a kisebb vállalkozások folyamatosan költözködnek egyik helyről a másikra – a kedvezőbb bérleti feltételek reményében.

A hatalmas kínálat ellenére a kereslet leginkább a forgalmas helyekre korlátozódik. „A leendő bérlők főleg a főváros egyes kiemelt helyein keresnek kiadó üzlethelyiségeket – például forgalmas utak vagy csomópontok mentén, vagy lakótelepeken” – mondta a lapnak Dócs Kata, az Ingatlan Budapest Kft. képviselője. Igaz, hogy ezeken a helyeken a legmagasabbak az árak - tette hozzá. „Példaként említenék egy Újpest központjában lévő ingatlant. Ennek bérleti díja havonta megközelíti a háromszázezer forintot, a rezsi pedig újabb nyolcvanezerrel terheli meg a bérlők pénztárcáját. Ilyen árak mellett egy kisvállalkozás képtelen életben maradni, nem csoda tehát, ha nagy a vándorlás az egyes ingatlanok közt” – részletezte Dócs Kata.

A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete szerint csak a régóta működő, jól bevált vállalkozások, boltok tudnak tovább működni, az új vállalkozások életképessége nagyon ingatag – ez pedig jelentősen kihat a hazai kereskedelmi ingatlanpiac helyzetére is. Hadzopulosz Zsuzsanna, a Manager Ingatlan Kft. ingatlan-tanácsadója elmondta: garantált forgalomra a kiskereskedők számára csak egy bevásárlóközpontban van lehetőség, a magas bérleti és üzemeltetési díjak miatt azonban ezeken a helyeken is gyakran cserélődnek a bérlők. „Az olcsó, kínai típusú üzletek konkurenciája mellett még a hazai gyártású nagy- és kiskerre szakosodó kereskedők is bezárni kényszerülnek, így, véleményem szerint a megszaporodó üres üzletek látványának egyaránt oka a gyenge piac, a vásárlóerő folyamatos csökkenése és a túlkínálat” – mondta a tanácsadó.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.