Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Január 26. 07:01, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Tudósra emlékeztek

Tudósra emlékeztek

Dr. Földy József egykori pápai tanár, tankönyvíró, klasszika-filológus, műfordító emlékére helyezett el koszorút az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, 2016. január 22-én koszorút helyezett el az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet a pápai Török Bálint utca 16. szám alatti lakóház bejáratánál, dr. Földy József egykori pápai tanár, tankönyvíró, klasszika-filológus, műfordító emlékére.

A kerek 135 esztendeje született tudós életét a koszorú-elhelyezést megelőzően Vennes Györgyné, az Egylet ügyvivője ismertette. Mint elmondta, Földy élete 1896-ban a piarista rendben, szerzetesként kezdődött. Pappá szentelésével egyidőben elvégezte a budapesti egyetemet, doktori címet is szerzett, majd Nagykanizsán, Debrecenben, Kolozsváron tanított. Aztán egyszercsak kilépett a rendből, és kolozsvári ideje alatt református lelkipásztori képesítést szerzett. Először Sepsiszentgyörgyön, majd huszonkét esztendőn át (1924-től, nyugdíjazásáig, 1946-ig) Pápán élt és tanított, a református főiskolán.

A klasszika-filológia szinte valamennyi ágának kiváló művelője volt, elsősorban Démoszthenész és Platón-kutatásai alapvetőek. Különösen jelentősek voltak klasszikus görög és latin szerzők műveinek fordításai, melyek közül kiemelkedik Sztrabón Geographikájának fordítása. Az újgörög széppróza magyarországi fordításának is egyik úttörőjeként tartották számon. Számos szótárt, görög és latin tankönyvet, olvasókönyvet és nyelvtant írt, illetve szerkesztett.
Az antikvitás jeles tudósának, Földy József professzornak az alakja is szoros része pápaiságunknak. – emelte ki a tisztelgő alkalmon Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, aki hozzátette, nagyon sokan nem emlékeznek arra, hogy a pápai Török Bálint utcán van egy ilyen emlékjel; jóval több, mint egy évtizede már, hogy ezen tábla alatt utoljára koszorú volt, ezért örül annak, hogy az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet aktivistái most erre az emlékhelyre felhívták a figyelmet, mert egykor ebben a pápai házban valóban egy igen nagy tudású magyar ember élt és alkotott. Ezentúl legyen minden évben itt friss koszorú! – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.