Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Április 08. 07:58, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Továbbra sem apad a Marcal, a legkritikusabb részek bevédve!

Továbbra sem apad a Marcal, a legkritikusabb részek bevédve!

Befejezték az ideiglenes gát építését Nemesgörzsönynél.

Kedd:

18:00
18 órára befejezték az önkéntesek, és a hivatásos állomány tagjai az említett, fennmaradt 150 méteres szakaszt. A védmű elkészült, nincs kifolyás az épített gát mellett. Az elkészült ideiglenes gát mellett további homokzsákok kerültek deponálásra, az esetleges cserék, vagy magasítás miatt. A katasztrófavédelem tűzoltó egységei 18 óra 20 perccel elhagyták a helyszínt. Az este, és éjszaka folyamán a vízmű szakemberei tartanak figyelő szolgálatot.
A továbbiakban is lesz még feladat a gátakon, de addig is köszönetet mondunk minden segítőnek, akik részt vettek a védekezésben, vagy elősegítették munkájukkal a védekezést - írja közleményében Révész András, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

15:00
Egyházaskesző, és Nemesgörzsöny térségében továbbra is stagnál a Marcal folyó. A mai nap folyamán 400 önkéntes és hivatásos dolgozott,- és a 15 órai váltás után hasonló számban dolgozni fognak a gátakon. A korábban Nemesgörzsönynél kialakult 500 méteres veszélyes szakasznak a nagyobb és nehezebb részét sikerült mára bevédeni. A maradék, könnyebb és kevésbé átfolyás veszélyes, 150 méteres szakaszon dolgoznak az említett segítők.

Hétfő:

A három lezárt út közül a 8405 számú utat Békás és Kemeneshőgyész között a Közútkezelő visszaadta a forgalomnak. Így kettőre csökkent a lezárt utak száma megyénkben - tudtuk meg Révész Andrástól, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Továbbra is folytatódik a védekezés a Marcal vízszintjének stagnálása miatt. A mai nap reggelén újabb 250 ember, önkéntes és hivatásos dolgozik a gátak megerősítésén.

A védekezés péntek óta tart a folyó ezen szakaszán, azóta több mint húszezer homokzsákot használtak fel - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója vasárnap este.

Németh Tamás elmondta, hogy a Marcal Marcaltőnél lakott területet még nem veszélyeztet, bár a víz a kertekig jutott, ezért a szélső házakat védik. A Pápa-Győr vasútvonalon a közlekedést az áradás nem veszélyezteti, de a víz a töltésig ér.

Az igazgató tájékoztatása szerint vasárnap éjszaka is tovább építik Nemesgörzsönynél az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védművet) is, amely megakadályozza, hogy tovább áradjon a folyó Marcaltő irányába.

Vasárnap éjszaka 150 ember folytatja a gátépítést, illetve szünteti meg az átfolyásokat a gáttesten - tette hozzá.

Németh Tamás szólt arról is, hogy a Marcalnál folyó munkát vasárnap megtekintette Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamit Kovács Zoltán kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

A képen a Szalamandra Kétéltű Kutató-Mentő Alapítvány kétéltű lánctalpas járműve halad a vízben a Marcal Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között átívelő hídja mellett 2013. április 7-én, ahol szakemberek és önkéntesek ideiglenes védőgátat, úgynevezett jászolgátat építenek homokzsákokból és fapallókból. Fotó: MTI

Tv2 Tények:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.