Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 14. 15:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Továbbra is betartják a televíziók a bűnügyi hírek limitjét

Továbbra is betartják a televíziók a bűnügyi hírek limitjét

Tavaly sem lépték át a hírműsorok a törvényben előírt húszszázalékos arányt a közvélemény tájékoztatását nem szolgáló bűncselekmények bemutatásakor

- áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

A médiatanács által elfogadott - 2011 óta évente összeállított - tanulmány szerint a Duna TV Híradó, a Kossuth rádió Déli krónika, az M1 esti Híradó, az RTL Klub Híradó és a TV2 Tények 2017-es adásai alapján jutottak erre a következtetésre.

A legmagasabb (15,4 százalékos) arányban továbbra is a Tények adott közre bűncselekményekről szóló riportokat, ez ugyanakkor több mint négy százalékpontos csökkenés a 2016-os, 19,8 százalékos értékhez képest. A Tényeket az RTL Klub Híradó követte 14,9 százalékkal, a számarány minimálisan emelkedett az előző évi 14,1 százalékhoz képest. A nagyközönség a legkisebb valószínűséggel a Déli krónikában találkozhatott a kérdéskörrel - írják a 0,8 százalékos rátára utalva.

Jelezték: a hatóság vizsgálta a közélethez kevéssé kapcsolható, úgynevezett "azonnali hatást kiváltó", érzelmekre ható hírek megjelenését is, amelyek magukba foglalják a bűncselekményekről szóló híradásokon túl - többek között - a háztartási, közlekedési, munkahelyi balesetekről és természeti katasztrófákról szóló riportokat.

A Tények 46,9 százalékát, az RTL Klub Híradó 40,9 százalékát adták ilyen összeállítások, ami 2016-hoz képest mindkét csatornánál csökkenést jelent - említik meg, a TV2 2016-os 52,6, valamint az RTL Klub 42,5 százalékos mutatójára hivatkozva.

A balesetek, tragédiák témakörén belül a közlekedési szerencsétlenségek álltak az első helyen, amit a szélsőséges időjárás okozta katasztrófák és károk, majd a háztartási balesetek követtek.

A vizsgált műsorokban a demokratikus közvélemény tájékoztatását szolgáló bűntények - mint például uzsora, lakásmaffia a szociális indíttatású bűncselekmények körében, a merényletek, etnikai alapú bűntények, valamint a hivatalos személyek ellen elkövetett bűncselekmények - nem részei a húszszázalékos limitnek, e kategória részesedése a kereskedelmi csatornák esetében számottevően visszaesett 2016-hoz képest - említik meg.

A tájékoztatás szerint az ilyen beszámolók aránya a TV2-n 12,1-ról. 7,3, az RTL Klubon 10,7-ről 7,2 százalékra csökkent.

Amíg a kereskedelmi médiaszolgáltatók a hivatalos és közfeladatot ellátó személyeket érintő bűntetteket szerepeltették a leggyakrabban, addig a közszolgálati csatornákon a terrorcselekmények voltak meghatározók - írják az NMHH honlapján elérhető tanulmány alapján.

Az NMHH közölte azt is: a médiatanács két kereskedelmi adó, a karcagi Aktív Rádió 93,8 és tiszakécskei Aktív Rádió 102,2 egy-egy tavaszi adáshetének vizsgálata után 80 ezer forintos bírságot szabott ki azok médiaszolgáltatójára, mert bár a két rádiónak napi négy órában saját műsort kellene sugároznia meghatározott helyi tartalommal, de azok ekkor is a velük egy hálózatba tartozó szolnoki Aktív rádió műsorát adták közre.

Mint írják, a médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.