Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. December 03. 16:50, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Tovább javul a helyi gazdaság

Tovább javul a helyi gazdaság

Áldozó Tamás polgármester sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy városunk vásárlóerő paritás tekintetében az országos átlaghoz közelít, az álláskeresők aránya pedig 4% alá csökkent.

A városvezető elmondta, az önkormányzat évről-évre megvásárolja a GFK vásárlóerő kimutatási tanulmányát, amely mérési módszereiben megegyezik Európa-szerte, így az egyes települések eredményei összehasonlíthatók egymással.- A vásárlóerő azt jelenti, hogy mekkora az adólevonások után egy főre jutó elkölthető jövedelem. Ennek a számításnak az alapját a személyi jövedelemadóból származó adatok, illetve az állami juttatásokkal kapcsolatos statisztikák adják. A tanulmány szerint a város vásárlóerő-paritáson mért indexe, azaz a helyiek elkölthető jövedelme az elmúlt három évben folyamatosan zárkózott fel az országos átlaghoz – fogalmazott a polgármester.

Vásárlóerő-paritás Veszprém megye városaiban (100 = országos átlag)

A lakosság 47 %-a adózik

Áldozó Tamás szerint a helyi gazdaság folyamatosan erősödik, képes arra, hogy minél több munkahelyet teremtsen és arra is, hogy minél magasabb jövedelmet biztosítson a munkavállalóknak. A foglalkoztatási adatokkal kapcsolatban a polgármester arról számolt be, hogy a 31450 pápai polgárból tavaly 14807-en nyújtottak be adóbevallást, tehát a pápaiak 47 százalékának volt adóköteles jövedelme.

4 év alatt 7 %-kal kevesebb álláskereső!

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy az álláskeresők arányi is folyamatos csökkenést mutat a városban. - A 2010 februárjában mért csaknem 11%-os szintről mára 4% alá csökkent a mutató. A 3,93 százalékos rátát a közgazdaságtanban egyébként a teljes foglalkoztatáshoz közeli állapotnak szokták minősíteni. Ez az adat 860 álláskeresőt jelent, melyben a közfoglalkoztatásban résztvevők nem szerepelnek, számuk 200 körül mozog - mondta el Áldozó Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.