Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 27. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Totális szegénységbe süllyednek a jövő nyugdíjasai?

Totális szegénységbe süllyednek a jövő nyugdíjasai?

Ha nem sikerül megteremteni a hosszú távú öngondoskodást, úgy a mainál sokkal szerényebb körülmények között kell élnie az évtizedek múlva nyugdíjba vonulóknak – mondták egy öngondoskodásról szóló fővárosi konferencián.

A megtakarításokat a kormányzatok hosszú távon szeretik, de rövid távon nem kedvelik – hívta föl a figyelmet Hamecz István, az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója a Piac&Profit által szervezett konferencián. Azért van szükség a megtakarítások ösztönzésére, mert az a hosszú távú növekedési kilátásokat mindenképpen javítaná – tette hozzá. A lakosság 52 százaléka nem rendelkezik tartalékkal, míg 63 százaléknak nincsen három hónapnál hosszabb időre szóló megtakarítása – hangsúlyozta a szakértő. A megtakarítással rendelkezők 40 százalékának félmillió forintnál kevesebb, míg 3 százalékának van 5 millió forintnál több pénze – mondta Hamecz.

Szólt arról is, hogy nincs értelme csupán bankbetétben tartani egy jelentős megtakarítást, mivel jelentős hozamot csak kockázattal lehet elérni. Hamecz fölhívta a figyelmet arra, hogy a matematika szabályai alapján pár évtized múlva az állam nem lesz képes eltartani mai szinten a nyugdíjasokat, ezért mindenképpen hosszú távú és rendszeres megoldásokra van szükség.

Ezzel együtt kell élni

A magyar háztartások pénzügyi vagyona kelet-európai összehasonlításban magasnak tűnik – hangsúlyozta Király Júlia, az MNB alelnöke. Ennek oka, hogy a hazai vállalkozások vagyonát is beszámítják ebbe az értékbe – tette hozzá. „2008-ra a háztartások összes vagyonának a 40 százalékára nőtt az eladósodottság mértéke.”

Az évtized elején viszonylag magas volt a bruttó megtakarítások aránya, majd a válság során ez a régiós szintre csökkent – ismertette a szakértő. Szólt arról is, hogy hazánkban a balti országokhoz képest nem volt hitelboom, mégis nálunk az egyik legmélyebb a visszaesés a hitelezés tekintetében. A fő probléma véleménye szerint, hogy a magyar lakossági megtakarítások túl alacsonyak az állam kiemelkedő eladósodottságához képest.

Az MNB alelnöke rámutatott arra, hogy ma negatív a nettó hitelezés, míg ezzel párhuzamosan nem nőtt a bruttó megtakarítás. „Pénzügyi közvetítőrendszer nélkül nincsen bizalom, megtakarítás és gazdasági fejlődés.” Hosszú távon együtt kell élni a magas hitelállománnyal, mivel egy konzekvens gazdaságpolitika ahhoz elég, hogy lassan kinőjük azt – vélte az MNB alelnöke.

Jutalmazni kéne a megtakarítást

Az elmúlt húsz évben sokat hallhattunk az öngondoskodás fogalmáról, de pontosan nem tudtuk definiálni, hogy tulajdonképpen az mi – mondta el Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A válság szorításában egyre komolyabb súly helyeződik a lakosság vállára, ezért is szükséges az öngondoskodás – tette hozzá. Véleménye szerint a nyár óta ismét felerősödtek a válságtól való félelmek.

Hazánkban csak akkor kerül előtérbe az öngondoskodás, ha valamilyen sokk ér minket – hangsúlyozta Kovács. A lakosság körülbelül egyharmadának vannak megtakarításai, míg egy másik egyharmad megtehetné, de mégse él ezzel a lehetőséggel – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes. Kovács szerint az állami gondoskodásnak komoly költségvetési korlátai vannak. „Csak magunkra számíthatunk, nehéz az emberek gondolkodását megváltoztatni.” A megtakarítást kell jutalmazni és nem a fogyasztást – hangsúlyozta a szakértő.

Az öngondoskodás tervezett és tudatos megtakarítás, így minél gazdagabb és fejlettebb egy ország, annál átfogóbb az öngondoskodás – mondta el Öcsi Béla, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgató-helyettese. Kulcsszerepe van a bankoknak az öngondoskodásban, így a viselkedésük meghatározó ezen a területen – tette hozzá. Magyarország szempontjából a pénzügyi kultúra fejlődésével a befektetési alapok is népszerűbbé válhatnak – vélte a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.