Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2011. December 02. 07:51, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Törökország uniós csatlakozása kulcsfontosságú

Törökország uniós csatlakozása kulcsfontosságú

Törökország európai uniós csatlakozási folyamatának mind az Európai Unió, mind Ankara szempontjából kulcsfontosságú stratégiai és gazdasági szerepe van.

Állapította meg egy csütörtökön megjelent közös írásban tizenegy EU-tagállam, köztük Magyarország külügyminisztere.

Az uniós ügyekkel foglalkozó EUobserver brüsszeli hírportálon megjelent írásban Martonyi János, a német Guido Westerwelle, a brit William Hague, a svéd Carl Bildt, az olasz Giulio Terzi, a cseh Karel Schwarzenberg, a litván Audronis Azubalis, a lett Edgars Rinkevics, a finn Erkki Tuomioja, a szlovén Samuel Zbogar és az észt Urmas Paet úgy vélte, hogy a két fél együttes fellépéssel „képes találni egy olyan utat, amely biztonságosabban vezet át a jelenlegi gazdasági és politikai viharokon”. Az EU a nemzetközi gazdasági válság idején sem fordíthat hátat szomszédjainak – szögezték le.

A cikk írói megerősítették azt az álláspontjukat, hogy Törökország fontos gazdasági partnere az EU-nak, s növekvő regionális hatalomként a közös külpolitikai célok megvalósításához is hozzá tud járulni. A miniszterek szerint az év elejei „arab tavasz” is hangsúlyossá tette: az uniónak és Ankarának egyformán érdeke biztosítani, hogy a térségben bekövetkező változások pozitív természetűek legyenek.

A szerzők üdvözölték és részben felsorolták azokat az eredményeket, amelyeket Törökország ért el a politikai, a gazdasági, a demokratikus és a társadalmi reformokban, ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy Ankarának még további erőfeszítéseket kell tennie, hogy teljesítse az uniós normákat (beleértve az alapvető jogok teljes körű biztosítását is) és segítse a megosztott Ciprus ügyének rendezését is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 06:00, csütörtök | Külföld

Újabb európai országban azonosítottak majomhimlős beteget

Hatra emelkedett a majomhimlőben megbetegedett személyek száma Olaszországban, a legújabb esetet Lombardiában azonosították - közölték az olasz egészségügyi hatóságok szerdán.

2022. Május 25. 17:00, szerda | Külföld

Karikó Katalint díszdoktorai közé választotta a Yale Egyetem

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében

2022. Május 25. 09:13, szerda | Külföld

Legalább 18 diák és egy tanár meghalt egy iskolai lövöldözés során Texasban

Legalább 18 diák és egy tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt

2022. Május 25. 05:00, szerda | Külföld

Újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti honlapok Csehországban

Csehországban szerdától újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti információs honlapok, amelyeket az Ukrajna elleni orosz katonai hadművelet megindítása után, február 25-én kapcsolt ki a CZ.NIC internetes szövetség.