Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Február 16. 12:13, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Töreki Milán: A magyar utak 60 százaléka rossz állapotú

Töreki Milán: A magyar utak 60 százaléka rossz állapotú

A Magyar Közút adatai szerint az úthálózat majdnem 60 százaléka, összesen 19 ezer kilométer rossz állapotú, de a kormány csak 100 milliárdot fordít idén a fejlesztésre - írja sajtóközleményében a Jobbik képvsielőjelöltje.

Töreki Milán hozzáteszi, az országos területrendezési tervből novemberben kitörölték a hidakra, főútszakaszokra és elkerülő utakra vonatkozó bekezdéseket is. Véleménye szerint még ha van is fejlesztés néhány helyen, jellemzően "kormánypárti politikusok és a Fidesz-közeli vállalkozói kör húz hasznot belőlük". De helyi szinten is akadnak beígért, de el nem készült útfelújítások - teszi hozzá, példaként említve, hogy 2017 végére meg kellett volna újulnia a Dáka-Pápa útszakasznak, amit személyesen Dr. Kovács Zoltán jelentett be 2017. márciusában.
Nem csökken a kátyús, balesetveszélyes közutak száma Magyarországon, az önkormányzatok sem kapnak normatív támogatást az államtól útfelújításra - írja közleményében a Hír TV-re hivatkozva Töreki Milán.

Az országgyűlési képviselőjelölt szerint az önkormányzatok helyzetét az sem segíti, hogy 2013-tól az általuk beszedett gépjárműadó (régi nevén súlyadó) 40%-ka marad csak az önkormányzatoknál. Töreki Milán továbbá a gépjármű biztosítási díjakat irreálisan magasnak nevezte, mely további terhet ró az autósokra.

Mint közleményében fogalmaz, Pápán nagy gondot jelent, hogy nem épült meg a várost elkerülő keleti útszakasz, így Pápa városán keresztül robog végig a nagy zaj és porterheléssel járó teherforgalom. Ez elsősorban a Gyimóti út és a Somlai út lakóit érinti, de közvetve kihat a város teljes lakosságára.

Töreki Milán fő céljának nevezte a keleti elkerülő megépítését, így a Nagygyimót-Kisbér/Zirc, illetve Nagytevel-Ugod irányú forgalmat a városból el lehetne vezetni. Kormányra kerülése esetén a Jobbik a gépjárműadókból befolyt összegeket visszaadná a megyei, illetve önkormányzati hatáskörbe. Adócsökkentéssel jutalmaznák a balesetmentesen közlekedő autósokat a jelenleg egységesen 30%-kos mértékű, KGFB szerződések után fizetendő baleseti adó differenciált alkalmazásával. Azon túl, hogy az adó alapjául szolgáló díj a bonus-malus besorolással változik, az államnak még inkább támogatnia kellene a hosszú évek óta balesetmentesen közlekedőket, a párt véleménye szerint. A szerződő bonus fokozatainak megfelelően mérsékelnék az alkalmazott adómértéket, B10-ig fokozatosan 10%-ra csökkentve, míg malus fokozatokban az M04-ig bezárólag a KGFB díjával megegyező mértékűre növelve. Így abszolút érvényesülne a "károkozó fizessen" elve - áll a közleményben.
A Jobbik továbbá bevezetné az egynapos autópálya matricát. Magyar szolgáltatóhoz tartozó mobiltelefonról lehetővé tenné személygépkocsira az egynapos matrica vásárlását, a mindenkori heti jogosultság 25%-ának megfelelő összegért.
A kormányzati ciklus alatt folyamatosan fejlesztenék a vidéki közutakat, mert Magyarország versenyképességének növeléséhez és a jobb mobilitáshoz ez elengedhetetlen - fogalmaz a közlemény.

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.