Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. December 27. 18:08, szerda | PR
Forrás: (x)

Töltési szokások és egyéb tippek – így növelheted telefonod akkumulátorának élettartamát!

Töltési szokások és egyéb tippek – így növelheted telefonod akkumulátorának élettartamát!

Okostelefon kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont az akkumulátor kapacitása és üzemideje.

Bár a készülék korának előrehaladtával a teljesítmény elkerülhetetlenül csökken, ez még nem jelenti azt, hogy egy kis figyelmességgel ne tudnánk optimalizálni és maximalizálni az aksi élettartamát.

Ha kíváncsi vagy, milyen praktikumokkal járulhatsz hozzá a mobilod hosszan tartó, gördülékeny működéséhez, íme néhány extra tipp a témában!


Teljes kapacitás elérése helyett rövidebb, de rendszeres ciklusokban töltsd a telefonodat!

A mobilok akkumulátorának működésével kapcsolatban sok tévhittel találkozhatunk. Ezek közül az egyik leggyakoribb úgy szól, hogy időnként érdemes őket teljesen lemeríteni, majd azt követően egy napig tölteni. Tény, hogy ez a technika sok évvel ezelőtt még érvényes volt, de a lítium-ionos akkuval rendelkező készülékek megjelenése teljes mértékben felülírta a szabályt.

Napjainkban a legjobb, amit tehetsz, hogy valamivel a 100%-os töltöttségi szint elérése előtt a telefont lecsatlakoztatod a töltőről. Emellett sokat segít, ha alacsony százalékon – körülbelül 20-30% alatt – sem használod túl sokáig az eszközt, mert ez ugyancsak tovább ronthatja az akkumulátor hosszú távú működésének esélyeit.

A lényeg tehát, hogy a kisebb, de rendszeres töltési ciklusokkal sokkal jobbat teszel, mintha naphosszat töltőn hagynád a telefont. Szerencsére a modernebb készülékek már rendelkeznek beépített védelmi funkciókkal, amiknek segítségével önmaguktól is képesek letiltani vagy lelassítani a töltést, amikor elérnék a teljes kapacitást.

Töltés közben kerüld az aktív telefonhasználatot!

Keveset lehet róla hallani, de az akku élettartamára nagy hatást gyakorol, ha a töltés során állandóan nyomkodjuk vagy nagy kapacitást igénybe vevő tevékenységekkel terheljük – például játszunk vagy videókat nézünk. Ezért amikor a készüléket töltőre teszed, jobb, ha el is felejted, hogy nálad van, sőt, azzal jársz a legjobban, ha ki is kapcsolod, ezzel elkerülve az aksi felforrósodását, valamint az extra feszültségterhelést.

Bár tudjuk, hogy a telefon kikapcsolása napjainkban nem túl életszerű tanács, ezért ha jobban tetszik, akkor fontolóra veheted a repülő üzemmód alkalmazását is. Ezzel a megoldással üresjáratban tudod hagyni a készüléket, de szükség esetén mégis csak egy gombnyomásodba kerül a rendszer üzemkészre váltása.

Kerüld el a készülék túlmelegedésével járó helyzeteket!

A fent említett faktorokon túl a hőmérséklet is kulcsfontosságú tényező az aksi hosszú élettartamának fenntartása szempontjából. A magas feszültséghez hasonlóan a magas hőmérséklet is annyira leterheli az akkumulátort, hogy azonnal veszíteni kezd a kapacitásából. Tehát kerüld azokat a helyzeteket, amelyek a készülék túlmelegedését okozhatják – a párna alatti, éjszakai telefontöltéstől kezdve a tűző napon felejtett autós töltésig.

Ebből a szempontból a gyorstöltési technológiák is vitathatóak, azonban ha figyelsz rá, hogy ilyen esetben csak rövidebb ideig legyen töltőn a készülék, komolyabb túlmelegedési problémákkal nem kell számolnod.

További tippek az aksi élettartamának növeléséhez

Ha figyelsz a töltési ciklusra és a készülék hőmérsékletére, már jó úton vagy afelé, hogy a telefonod akkumulátorát hosszú távon is minél optimálisabb állapotban tudd tartani. Ezen felül az alábbiak is sokat segíthetnek:

● Rendszeresen frissítsd az operációs rendszert: a gyártók mindig igyekeznek új módszerekkel segíteni a telefonok energiagazdálkodását.

● Gyakran használd az energiatakarékos üzemmódot: ez a funkció korlátozza bizonyos tevékenységek és vizuális effektek használatát, ezzel optimalizálva az akku működését. (Egyes készülékek 20%-os töltöttség alatt automatikusan energiatakarékos üzemmódra váltanak.)

● Optimalizáld a képernyő fényerejét és csökkentsd a push értesítések (beérkező emailek, játékfrissítések stb.) számát: ezek mind nagy hatással vannak az akkumulátor kapacitására, így finomhangolásuk hosszú távon sokat nyomhat a latba.

Ha már semmi nem segít, irány a szerviz!

Egy szó mint száz, akármennyire figyelünk a töltési szokásainkra, egy 4-5 (vagy annál több) éves telefon esetén bármikor eljöhet az a pont, amikor már semmi nem segít. Ha viszont bármilyen megfontolásból még akkor sem szeretnénk új készüléket venni, érdemes a szerviz felé venni az irányt és aksit cserélni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.