Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 05. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Tolna nem úszkál a tengeriben

Tolna nem úszkál a tengeriben

Elmarad a várttól a kukorica termésátlaga Tolna megyében, ahol még a takarmánynövény területének több mint egytizedén nem fejeződött be a betakarítás.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának november eleji adatai szerint a kukorica 110 654 hektáros vetésterületéből eddig 94 105 hektáron végeztek a betakarítással; a növény hektáronként 7,4 tonnás termést hozott, ami fél tonnával elmarad a tavalyi átlagtól és közel egy tonnával a várttól. Az olajos növények közül 25 ezer hektáron termett napraforgóból hektáronként 2,8 tonnát, a mintegy ötezer hektáron termesztett repcéből hektáronként 2,65 tonnát takarítottak be, mindkettő magasabb a tavalyi átlagnál.

Palásti Barbara, az igazgatóság földművelésügyi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a gyengébb termés egyik oka a nyári aszályos időjárás, másrészt az, hogy a homokos területeken, illetve ott, ahol a tavaszi belvíz miatt csak májusban tudtak vetni, nem fejlődött megfelelően a növény. A jó termőterületnek számító dombóvári körzetben 8,4 tonnás, Paks környékén 7,1 tonnás termést takarítottak be.

Az osztályvezető megjegyezte: idén megérte olajos magvakat termelni; a napraforgót 95-110 ezer, a repcét akár 120-130 ezer forintos tonnánkénti áron is értékesíthették a termelők. Kukoricára év elején 55-57 ezer forintos áron kötöttek szerződést, jelenleg 50-55 ezer forintot kínálnak a növény tonnájáért.

A szakember beszámolt arról is, hogy a szárazság miatt az őszi vetés is jelentős késésben van. A 250 ezer hektáros Tolna megyei vetésterületen idén 48 ezer hektáron terveznek őszi búzát vetni a gazdálkodók, ami háromezer hektárral több a tavalyinál. A gabona azonban eddig csak 35,8 ezer hektáron került a földbe, és elmaradásban van a 7,2 ezer hektáron tervezett árpa vetése is.

Emiatt valószínű, hogy őszi búzát kisebb területen termesztenek majd Tolna megyében, és a tavaszi vetésű kukorica vetésterülete tovább nő, várhatóan tízezer hektárral meghaladja az idei területet.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.